Analiza skuteczności, efektywności i funkcjonowania systemu zarządzania jakością według normy PN-EN ISO 9001 : 2000 na przykładzie firmy XYZ

21 października 2015 0 Przez administrator

Wstęp………… 5

Rozdział 1.
Zagadnienia z zakresu jakości.

1.1. Powstanie i rozwój pojęcia jakości…………. 8
1.2. Filozofia jakości – TQM…………. 11
1.3. Międzynarodowe koncepcje zarządzania jakością…………. 17
1.3.1. Koncepcja Edwarda Deminga…………. 17
1.3.2. Koncepcja Josepha Jurana…………. 19
1.3.3. Koncepcja Philipa Crosby…………. 21
1.4. Jakość, a zarządzanie…………. 22

Rozdział 2.
Normalizacja w dziedzinie jakości.

2.1. Rys historyczny normalizacji…………. 27
2.2. Polski Komitet Normalizacyjny (PKN)………… 28
2.3. Międzynarodowe organizacje normalizacyjne…………. 29
2.3.1. Współpraca z ISO …………30
2.3.2. Współpraca z DIN – Niemiecki Instytut Normalizacyjny …………31

Rozdział 3.
Skuteczność, efektywność, a zarządzanie jakością.

3.1. Definicje skuteczności…………. 32
3.2. Praktyczne problemy oceny skuteczności Systemu Zarządzania Jakością…………. 34
3.3. Wybrane metody i narzędzia wykorzystywane w ocenie skuteczności SZJ…………. 35
3.4. Definicje efektywności…………. 37
3.5. Mierniki oceny efektywności…………. 38
3.5.1. Miary niefinansowe…………. 38
3.5.2. Miary finansowe…………. 39
3.6. Ocena efektywności…………. 40
3.7. Wzajemne relacje pomiędzy skutecznością i efektywnością…………. 41

Rozdział 4.
Normy ISO jako podstawa systemu jakości w Polsce.

4.1. Normy ISO serii 9000:2000…………42

4.2. Charakterystyka norm ISO serii 9000:2000…………. 43
4.3. Istota i główne założenia normy ISO 9001 : 2000………….49
4.4. Struktura normy ISO 9001:2000…………. 50

Rozdział 5.
Proces wdrażania systemu zarządzania jakością wg. normy ISO 9001:2000 w przedsiębiorstwie.

5.1. Charakterystyka Firmy XYZ Sp. z o.o…………. 55
5.2. Podjęcie decyzji o wdrożeniu Systemu Zarządzania Jakością…………. 58
5.3. Wybór jednostki certyfikującej…………. 60
5.4. Zarządzenie w sprawie wdrażania SZJ…………. 62
5.5. Powołanie pełnomocnika ds. jakości…………. 64
5.6. Etapy wprowadzania Systemu Zarządzania Jakością…………65
5.7. Zdefiniowanie polityki jakości…………. 67
5.8. Cele organizacji związane z jakością…………. 70
5.9. Opracowanie dokumentacji SZJ i wdrożenie postępowania w niej zapisanego…………. 71
5.10. Księga Jakości…………. 73
5.11. Zdefiniowanie procesów zachodzących w przedsiębiorstwie…………. 74
5.12. Szkolenie pracowników…………. 75
5.13. Przystąpienie do procesu certyfikacji…………. 76
5.14. Przewaga konkurencyjna, a funkcjonowanie SZJ…………. 77
5.14.1. Pojęcie konkurencyjności…………. 77
5.14.2. Charakterystyka przewagi konkurencyjnej…………. 79
5.14.3. Pozycja konkurencyjna XYZ Sp. z o.o…………. 80

Rozdział 6.
Koszty wdrożenia SZJ, a efektywność poniesionych nakładów.

6.1. Koszty jakości – ekonomiczny aspekt SZJ…………. 87
6.2. Ewidencja kosztów jakości…………. 90
6.3. Usytuowanie kosztów jakości w rachunku kosztów…………. 91
6.4. Rachunek kosztów w XYZ Sp. z o.o…………. 93

Podsumowanie…………. 99
Bibliografia………… 102
Spis rysunków …………105
Spis tabel …………106