Kategoria: Jakość

Prace z dziedziny Jakosc. Tematy, spisy treści, plany prac. Prace magisterskie, prace licencjackie jako gotowe wzory i przykładowe prace naukowe.

Zarządzanie jakością w hotelarstwie na podstawie Hotelu XYZ.

Przez administrator

Wstęp 3 Rozdział I Podstawy hotelarstwa 1.1. Historia hotelarstwa w Polsce i na świecie……… 5 1.1.1. Historia hotelarstwa w Polsce ………7 1.2. Terminologia związana z hotelarstwem ………9 1.3. Jakość usług a kategoryzacja obiektów hotelarskich……… 12 Rozdział II Metody i techniki zarządzania w przedsiębiorstwie hotelarskim 2.1. Zarządzanie jakością usług hotelarskich ………14 2.2. Zarządzanie kadrami w hotelarstwie ………18 2.3. Marketing usług hotelarskich………22 Rozdział III Rola i miejsce hotelu „XYZ” w bazie noclegowo-gastronomicznej miasta 3.1. Historia hotelu „XYZ” ………27 3.2. Lokalizacja hotelu „XYZ”……… 27 3.3. Misja hotelu oraz jego oferta ………28 3.4. Docelowy segment klienta ………29 3.5. Baza noclegowa Torunia ………30 Rozdział IV…

Mierzenie jakości pracy szkoły.

Przez administrator

Wstęp……….1 Rozdział I Pojęcie jakości……….2 Rozdział II Pojęcie jakości w edukacji……….4 Rozdział III Mierzenie jakości pracy szkoły……….13 Rozdział IV Podstawy prawne mierzenia jakości pracy szkoły……….22 Rozdział V Standardy oceny jakości pracy szkoły……….25 Zakończenie……….33

Zarządzanie jakością w firmie XYZ.

Przez administrator

Wstęp………..3 Rozdział I. Zarządzanie jakością- teoretyczne aspekty………..5 1.1. Pojęcia podstawowe w zarządzaniu jakością 1.2. Tradycyjne i współczesne postrzeganie jakości produktu 1.3. Teoria i praktyka zarządzania firmą przez jakość Rozdział II. Charakterystyka przedsiębiorstwa XYZ………..30 2.1. Historia i organizacja firmy 2.2. Przedmiot działalności 2.3. Uwarunkowania finansowe firmy XYZ Rozdział III. Zarządzanie jakością w firmie XYZ………..41 3.1. Wdrażanie Normy PN-EN ISO 9001:2009/AC:2009 3.1.1. Wykorzystywane metody i narzędzia 3.1.2. Wysokiej klasy technologia 3.1.3. Komputerowe wspomaganie przedsiębiorstwem 3.2. Ergonomia, bezpieczeństwo, kompetencyjność, kultura pracy w firmie XYZ 3.3. Aspekt ekonomiczny i organizacyjny sterowania jakością Zakończenie………..58 Bibliografia Spis tabel i rysunków

Kompleksowe zarządzanie jakością w przedsiębiorstwie energetyki cieplnej w XYZ

Przez administrator

Wstęp……….1 Cel i zakres pracy……….12 Rozdział I. Charakterystyka firmy i otoczenia. 3.1. Profil i zakres działania firmy……….14 3.2. Struktura organizacyjna zakładu……….16 3.3. Asortyment i sprzedaż wyrobu……….19 3.4. Rynek zbytu, dystrybucja, konkurencja……….21 3.5. Rynek surowca……….24 Rozdział II. Normy ISO serii 9000. 4.1. Charakterystyka wymagań według normy ISO 9001:2000……….27 4.2. Wstępna ocena naszego systemu jakości……….36 4.3. Warunki wyboru konsultanta……….37 Rozdział III. Wdrażanie procedur jakości na przykładzie KPEC Sp. z o.o. w XYZ. 5.1. Harmonogram wdrożenia systemu zarządzania jakością……….41 5.1.1. Powołanie pełnomocnika ds. jakości……….46 5.1.2. Przeprowadzanie szkoleń dla kadry kierowniczej……….47 5.1.3. Ustalenie odpowiedzialności i uprawnień w zakresię systemu zapewnienia jakości……….54 5.1.4. Tworzenie polityki…

Klient wewnętrzny w komplekowym zarządzaniu jakością w firmie.

Przez administrator

Wstęp Rozdział I. Filozofia zarządzania jakością 1. Geneza problematyki zarządzania jakością 2. Element TQM 3. Rola klienta wewnętrznego i zewnętrznego w działalności banku 4. Pojęcie 'łańcucha klient-dostawca’ 5. Klient zewnętrzny w działalności banku Rozdział II. Elementy ogólne dotyczące 'mojego’ banku 1. Informacje ogólne 2. Oferowane produkty 3. Plany i przewidywania w zakresię czynników wpływających na przyszłe wyniki 3.1. Czynniki zewnętrzne 3.2. Czynniki wewnętrzne 4. Działalność kredytowa 5. Wdrażanie systemu TQM w Kredyt Banku S.A. Rozdział III. Strategia i organizacja w zarządzaniu jakością 1. Rodzaje strategii 2. Tworzenie strategii 3. Struktura organizacyjna 4. Systemy zapewniania jakości 5. Praktyczne aspekty wdrażania norm…

Standardy obsługi w obiekcie hotelarskim na przykładzie Hotelu XYZ.

Przez administrator

Wstęp, cel pracy i metodologia badań……….5 Rozdział I Hotelarstwo w literaturze. 1.1. Geneza hotelarstwa na świecie……….7 1.2. Rys historyczny rozwoju hotelarstwa w Polsce……….12 1.3. Kategoryzacja i klasyfikacja obiektów hotelarskich……….16 Rozdział II Standardy świadczenia usług związanych z pobytem gości w zakładzie hotelarskim……….21 2.1. Pojęcie usługi hotelarskiej……….21 2.2. Cechy i podział usług hotelarskich……….22 2.3. Usługi podstawowe i dodatkowe……….24 2.4. Jakość usług hotelarskich……….27 2.5. Zarządzanie jakością usług hotelarskich……….29 Rozdział III Standardy obsługi w Hotelu X. 3.1. Ogólne zasady pracy w recepcji……….32 3.2. Rezerwacja indywidualna i grupowa……….33 3.3. Procedura rezerwacji……….34 3.3.1. Główne zasady rezerwacji……….34 3.3.2. Potwierdzenie rezerwacji……….35 3.3.3. Rezygnacja z rezerwacji……….36 3.4. Check-in/ check-out……….38…

Rolnictwo ekologiczne w Polsce – standardy i kontrola jakości.

Przez administrator

Wstęp………..2 Rozdział I Rolnictwo ekologiczne w Polsce 1. Pojęcie rolnictwa ekologicznego……….. 4 2. Stan rolnictwa ekologicznego w Polsce……….. 8 3. Systemy kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym……….. 10 Rozdział II Produkty ekologiczne i ich klasyfikacja i wymogi względem nich 1. Ekologiczny produkt spożywczy ………..13 2. Ekologiczny przetworzony produkt spożywczy ………..14 3. Konwencjonalny produkt spożywczy zawierający składniki ekologiczne……….. 15 4. Wymogi w rolnictwie ekologicznym ………..16 Rozdział III Kontrola produkcji i jakości w rolnictwie ekologicznym 1. Kontrola produkcji w rolnictwie ekologicznym i jej zasady……….. 18 2. Bezpieczeństwo i jakość w rolnictwie ekologicznym i ich zasady……….. 21 3. Znakowanie produktów ekologicznych ………..23 Zakończenie…

Kompleksowe zarządzanie jakością TQM w Komendzie Miejskiej Policji w XYZ

Przez administrator

Wstęp……….4 Rozdział I Kompleksowe zarządzanie jakością 1.1 Pojęcie jakości………. 6 1.2 Pojęcie TQM………. 11 1.3 Charakterystyka TQM………. 17 1.4 Polska Nagroda Jakości………. 25 Rozdział II Metody stosowane w TQM 2.1. FMEA – Analiza skutków i przyczyn błędów………. 29 2.2 Benchmarking – uczenie się od innych………. 33 2.3 Metoda rozwinięcia funkcji QFD………. 36 Rozdział III System zarządzania jakością wg normy ISO 3.1 Rodzina norm ISO serii 9000………. 43 3.2 Wymagania systemu jakości………. 46 3.3 Dokumentacja systemu zarządzania jakością………. 50 3.4 System akredytacji i certyfikacji w Polsce………. 53 3.5 Norma ISO 9001:2000………. 59 3.6 Realizacja projektu i nadzór nad systemem jakości ……….63…

Kultura organizacyjna oraz system zapewnienia jakości na przykładzie XYZ Sp. z o.o.

Przez administrator

Wstęp…………3 Rozdział 1. Organizacja i kultura organizacyjna w przedsiębiorstwie – zakres pojęciowy. 1.1. Organizacja – pojęcia ogólne…………5 1.2. Organizacja jako kultura…………7 1.3. Przejawy kultury organizacyjnej w przedsiębiorstwie…………11 1.4. Kultura narodu a kultura organizacji…………16 1.5. Typologia kultur oraz ich znaczenie…………19 Rozdział 2. System zarządzania jakością – zakres pojęciowy. 2.1. Podstawowe pojęcia i definicje…………28 2.2. Rys historyczny rozwoju kompleksowego zarządzania jakością…………33 2.3. Geneza i ewolucja systemu zarządzania jakością…………38 2.4. Pierwsze standardy ISO i ich rola w zarządzaniu przez jakość…………48 2.5. Tworzenie systemu zapewnienia jakości w przedsiębiorstwie…………50 Rozdział 3. Charakterystyka i organizacja XYZ. Sp. z o.o. 3.1. Ogólna charakterystyka firmy XYZ Sp. z…

Badanie jakości usług metodą Servqual

Przez administrator

Wstęp……….. 6 Rozdział 1. Istota i funkcjonowanie rynku usług 1.2. Elementy rynku usług……….. 15 1.2.1. Popyt i czynniki go determinujące……….. 16 1.2.2. Podaż i czynniki ją determinujące ………..23 1.3. Równowaga na rynku usług 2………..7 1.4. Rozwój rynku usług ………..29 Rozdział 2. Zarządzanie jakością w procesię świadczenia usług 2.1. Ogólne pojęcie jakości ………..32 2.2. Współczesne definicje. ………..33 2.3. Geneza współczesnej jakości ………..35 2.4. Usługi w ujęciu teoretycznym……….. 37 2.4.1. Cechy usług ………..38 2.4.2. Klasyfikacja i typizacja usług ………..40 2.5. Jakość usług ………..47 Rozdział 3. Modele i metody badania poziomu jakości usług 3.1. Modele jakości usług ………..54 3.1.1. Model Grönroosa ………..54 3.1.2.…

Jakość świadczeń pielęgniarskich w POZ

Przez administrator

Wstęp Rozdział 1. Podstawowa opieka zdrowotna 1.1. Podstawowa opieka zdrowotna w Polsce 1.2. Koncepcja POZ według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) 1.3. POZ w dokumentach międzynarodowych 1.4. Podstawowa opieka zdrowotna w Polsce po 1999 r. Rozdział 2. Kontraktowanie świadczeń pielęgniarek i położnych w POZ 2.1. Rynek usług medycznych 2.2. Organizacyjno-prawne aspekty wykonywania zawodu oraz samodzielności zawodowej pielęgniarki i położnej 2.3. Pielęgniarka/położna w roli świadczeniodawcy Rozdział 3. Jakość świadczeń pielęgniarki w POZ 3.1. Kompetencje pielęgniarki i położnej POZ 3.2. Współpraca na poziomie zespołu POZ Rozdział 4 Stratyfikacja czynników determinujących opinię o jakości świadczeń w zakresię kompetencji pielęgniarki podstawowej opieki zdrowotnej. Doniesienia wstępne…

Kontrola produkcji jako sposób zarządzania jakością produkcji na przykładzie wyrobów hydroizolacyjnych

Przez administrator

Wstęp………. 4 Rozdział 1. Zarządzanie jakością w produkcji 1.1 Geneza powstania koncepcji TQM……… 5 1.2 Istota koncepcji jakości……… 6 1.3 Podstawowe funkcje zarządzania jakością……… 12 Rozdział 2. Systemy zarządzania jakością 2.1. Zarządzanie przez jakość – TQM……… 15 2.2. Normalizacje systemów jakości……… 19 2.3. Metoda six sigma ………20 2.4. KAIZEN – czyli ciągłe doskonalenie ………22 Rozdział 3. ZKP Zakładowa Kontrola Produkcji 3.1 Istota ZKP……… 24 3.2 Organizacja Zakładowej Kontroli Produkcji……… 25 3.3. Proces kontroli produkcji w firmie produkcyjnej, na podstawie wybranych artykułów hydroizolacyjnych ………27 3.4. Zakładowa kontrola produkcji – kompletny proces kontrolny……… 29 3.5. Badanie wyrobu……… 33 Podsumowanie i wnioski końcowe…………

Działania weryfikacyjne w znormalizowanym systemie zarządzania jakością

Przez administrator

Wstęp Rozdział 1. Wprowadzenie do problematyki znormalizowanych systemów zarządzania jakością ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu motoryzacyjne 1.1. Pojęcie jakości 1.2. Poglądy autorytetów na temat jakości 1.2.1. William Edwards Deming 1.2.2. Joseph Juran 1.2.2. Philip B. Crossy 1.2.3. Kuoru Ishikawa 1.3. Zarys historii działań projakościowych 1.3.1. Starożytność 1.3.2. XX wiek 1.3.3. Znormalizowanie systemów zarządzania jakością 1.3. Systemy jakości w przemyśle motoryzacyjnym 1.5. Miejsce i rola działań weryfikacyjnych w systemie zarządzania jakością Rozdział 2. Prezentacja przedsiębiorstwa motoryzacyjnego XYZ 2.1 Geneza firmy 2.1.1. Historia przedsiębiorstwa motoryzacyjnego XYZ w Polsce 2.2 Zakres przedmiotowy działalności firmy 2.3 Struktura organizacyjna 2.3.1.Charakterystyka wybranych poszczególnych działów struktury organizacyjnej firmy…

Zastosowanie rachunku Kaizen w zarządzaniu przedsiębiorstwem.

Przez administrator

1.Kaizen jako zmiana na lepsze 2.Zalety i wady Kaizen 3.Porównanie rachunku kosztów ciągłego doskonalenia i rachunku kosztów standardowych 4.Wstępna wersja budżetu 5.Obliczenie docelowej wielkości redukcji kosztów 6.Redukcja kosztów w poszczególnych wydziałach 7.Ostateczna wersja budżetu przedsiębiorstwa Zakończenie

Analiza czynników determinujących jakość pieczywa cukierniczego trwałego

Przez administrator

Wstęp ………..4 Rozdział 1. Pieczywo cukiernicze 1.1. Zarys historyczny……….. 6 1.2. Definicja pieczywa cukierniczego……….. 7 1.3. Klasyfikacja pieczywa cukierniczego trwałego……….. 8 Rozdział 2. Charakterystyka surowców 2.1. Surowce podstawowe……….. 19 2.2. Surowce dodatkowe……….. 24 Rozdział 3. Zarys procesu technologicznego 3.1. Przygotowanie oraz namiarowanie surowców ………..31 3.2. Mieszenie ciasta ………..32 3.3. Wypiek ………..33 3.4. Produkcja ………..34 Rozdział 4. Czynniki kształtujące 4.1.Wymagania jakościowe dla herbatników ………..46 4.2. Wymagania jakościowe dla sucharów ………..47 4.3. Wymagania jakościowe dla płatków; macy……….. 47 4.4. Wymagania jakościowe dla pierników……….. 47 4.5. Wymagania jakościowe dla pieczywa parzonego………..47 4.6. Wymagania jakościowe dla pieczywa piankowego ………..48 4.7. Wymagania jakościowe dla wafli…

TQM – na przykładzie biblioteki

Przez administrator

Wstęp…………..3 Rozdział I Kompleksowe Zarządzanie Jakością. 1. Pojęcie jakości…………..4 2. Pojęcie TQM…………..7 3. Charakterystyka TQM…………..8 4. TQM a normy ISO 9000…………..10 5. Polska Nagroda Jakości…………..11 Rozdział II Struktura organizacyjna i działalność biblioteki na przykładzie Biblioteki XYZ 1. Struktura organizacyjna biblioteki ŚAM…………..14 2. Zadania biblioteki Głównej…………..16 3. Zbiory i udostępnianie zbiorów…………..16 4. Informacja naukowa…………..18 Rozdział III (TQM) w sferze usług biblioteczno-informacyjnych. 1. Przyczyny zainteresowania TQM w placówkach biblioteczno – informacyjnych…………..19 2. Początki wprowadzania TQM do sfery usług biblioteczno – informacyjnych…………..20 3. Podstawowe założenia TQM w odniesieniu do funkcjonowania bibliotek i innych placówek informacyjnych…………..21 4. Model wprowadzania TQM do placówek biblioteczno-informacyjnych…………..23 5.…

System KAIZEN jako narzędzie poprawy bezpieczeństwa pracy w firmie produkcyjnej.

Przez administrator

Oświadczenia autora pracy. Spis rysunków. Spis zdjęć. Spis tabel. Wstęp. Cel pracy. Rozdział I 1. Ogólna ideologia koncepcji KAIZEN. 2. 5 złotych reguł zarządzania wg Kaizen – fundament Gemba. 3. Metodologia wybranych technik KAIZEN: 3.1 System sugestii, jako narzędzie wykorzystywane w ujawnieniu potencjalnego zagrożenia przez pracownika 3.2 System 5S, jako metoda na stworzenie bezpiecznego i przyjaznego miejsca pracy. 3.2.1 Metodologia 5S 3.2.2 Kontrola wizualna 3.3 Poka-Yoke, jako narzędzie wykluczające możliwość zajścia wypadku przy pracy. 3.4 TPM – zmniejszenie ilości wypadków przy pracy z udziałem maszyn. 3.5 Wykorzystanie narzędzia „5-ciu Why” do analizy przyczyn zajścia wypadku przy pracy. Rozdział II 1.…

Orientacja na klienta jako istotny element systemu zarządzania jakością na przykładzie urzędu miasta w xyz.

Przez administrator

Wstęp Rozdział 1 Istota zarządzania jakością 1.1. Definicje jakości 1.1.1. Istota jakości w sektorze administracji publicznej 1.1.2. Prekursorzy i historia jakości 1.2. System zarządzania jakością 1.2.1 Definicja systemu zarządzania jakością 1.2.2 Elementy systemu zarządzania jakością 1.3 Istota orientacji na klienta w systemie zarządzania jakością Rozdział 2. Wdrażanie i funkcjonowanie systemu zarządzania jakością w urzędzie miasta w XYZ 2.1 Charakterystyka badanej organizacji 2.2 Przebieg wdrożenia i certyfikacji ISO 9001 2.3 Audity wewnętrzne i zewnętrzne 2.4 Korzyści z wprowadzenia systemu zarządzania jakością Rozdział 3. Orientacja na klienta w urzędzie miasta w xyz 3.1 Charakterystyka przeprowadzonych badań 3.2 Wyniki przeprowadzonych badań 3.3 Wnioski…

Ocena jakości oferowanych usług turystycznych w wybranych obiektach hotelarskich XYZ.

Przez administrator

Wstęp………….. 3 Rozdział I Istota usług turystycznych …………..5 1.1. Usługi turystyczne świadczone w obiektach noclegowych …………..6 1.2. Czynniki kształtujące jakość usług hotelarskich …………..10 Rozdział II Baza noclegowa XYZ i jej specyfika w wybranych hotelach funkcjonujących w XYZ 2.1. Wpływ walorów turystycznych na lokalizacje hoteli………….. 28 2.2. Struktura i stopień wykorzystania bazy hotelowej………….. 35 2.3. Analiza bazy noclegowej badanych obiektów hotelowych………….. 43 Rozdział III Ocena jakości usług w badanych obiektach dokonana przez ich gości 3.1. Analiza gości badanych przedsiębiorstw …………..49 3.2. Ocena świadczonych usług w obiektach hotelowych………….. 53 Wnioski ………….. 67 Literatura …………..68 Spisy …………..70 Załączniki ………….. 72

Analiza skuteczności, efektywności i funkcjonowania systemu zarządzania jakością według normy PN-EN ISO 9001 : 2000 na przykładzie firmy XYZ

Przez administrator

Wstęp………… 5 Rozdział 1. Zagadnienia z zakresu jakości. 1.1. Powstanie i rozwój pojęcia jakości…………. 8 1.2. Filozofia jakości – TQM…………. 11 1.3. Międzynarodowe koncepcje zarządzania jakością…………. 17 1.3.1. Koncepcja Edwarda Deminga…………. 17 1.3.2. Koncepcja Josepha Jurana…………. 19 1.3.3. Koncepcja Philipa Crosby…………. 21 1.4. Jakość, a zarządzanie…………. 22 Rozdział 2. Normalizacja w dziedzinie jakości. 2.1. Rys historyczny normalizacji…………. 27 2.2. Polski Komitet Normalizacyjny (PKN)………… 28 2.3. Międzynarodowe organizacje normalizacyjne…………. 29 2.3.1. Współpraca z ISO …………30 2.3.2. Współpraca z DIN – Niemiecki Instytut Normalizacyjny …………31 Rozdział 3.Skuteczność, efektywność, a zarządzanie jakością. 3.1. Definicje skuteczności…………. 32 3.2. Praktyczne problemy oceny skuteczności Systemu Zarządzania…

Analiza jakości usług na przykładzie Starostwa Powiatowego w Gliwicach.

Przez administrator

Wstęp ………..3 Rozdział 1. Problematyka jakości 1.1 Charakterystyka jakości……….. 5 1.2 Rozwój podejścia do problematyki jakości ………..9 1.3 Ujęcie jakości usług w sektorze publicznym……….. 11 Rozdział 2. Zarządzanie jakością w administracji publicznej 2.1 Zarządzanie jakością w administracji publicznej……….. 16 2.2 Wybrane metody i narzędzia zarządzania jakością ………..20 2.3 Problemy zarządzania jakością w administracji publicznej……….. 22 Rozdział 3. Analiza jakości usług na przykładzie Starostwa Powiatowego w Gliwicach 3.1. Charakterystyka Starostwa Powiatowego w Gliwicach……….. 24 3.2. Metoda badań ………..26 3.3 Analiza badań ………..30 Wnioski ………..37 Zakończenie ………..38 Bibliografia………..39 Załączniki ………..40 Spis rysunków……….. 42 Spis tabel ………..42 Spis załączników ………..42

System zarządzania, jakością na przykładzie firmy wędliniarskiej.

Przez administrator

Wstęp…………2 Rozdział I Podstawy i koncepcja zarządzania, jakością. 1.1 Pojęcie i istota, jakości…………4 1.2 Historyczny rozwój zagadnienia, jakości…………6 1.3 Ewolucja normy ISO serii 9000…………13 Rozdział II Oblicze, jakości we współczesnym świecie. 2.1 Rola i przeznaczenie systemu zarządzania, jakością…………19 2.2 Certyfikacja systemów, jakości zgodnych z normą ISO 9001:2001…………21 2.3 Promocja, Jakości…………27 Rozdział III System Zarządzania, Jakością na przykładzie firmy Kabanos. 3.1 Ogólne informacje o działalności firmy Kabanos…………30 3.2 System zarządzania, jakością i odpowiedzialność kierownictwa………… 32 3.3 Zarządzanie zasobami finansowymi i ludzkimi w firmie Kabanos…………36 Rozdział IV Praktyczne zastosowanie Systemu Zarządzania, Jakością na przykładzie firmy Kabanos. 4.1 Przygotowanie i etapy wdrażania Systemu…

Rola jakości dostaw na przykładzie autoryzowanego serwisu samochodowego

Przez administrator

Wstęp………3 Rozdział 1. Istota dostaw 1.1. Pojęcie dostawy……… 4 1.2. Podstawowe warunki dostaw……… 5 1.3. Zapewnienie pożądanej jakości w dostawach……… 7 1.3.1. Tworzenie klasyfikacji dostawców……… 9 1.3.2. Klasyfikowanie nabywanych towarów……… 11 1.3.3. Metody wyboru oraz oceniania dostawców ………14 Rozdział 2. Rola łańcuchów dostaw w przedsiębiorstwach 2.1. Geneza, istota i cele łańcuchów dostaw ………19 2.2. Dostawy w łańcuchach dostaw ………20 2.3. Podział i rodzaje formuł incoterms……… 22 2.4. Obszary ryzyka w łańcuchach dostaw……… 31 Rozdział 3. Wpływ międzynarodowych łańcuchów dostaw na firmę 3.1. Podstawowe informacje o przedsiębiorstwie ………34 3.2. Opis systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie……… 35 3.3. Metody oceny dostawców i…

Jakość usług gastronomicznych w wybranych obiektach hotelarskich

Przez administrator

Wstęp………..3 Rozdział I. Cel, zakres i metodyka pracy………..4 Rozdział II. Podstawowe pojęcia dotyczące hotelarstwa 2.1. Definicja i istota obiektów hotelarskich………..5 2.2. Kategoryzacja obiektów hotelarskich………..11 2.3. Części składowe obiektu hotelarskiego………..16 2.4. Rodzaje zakładów gastronomicznych w obiektach hotelarskich………..23 Rozdział III Usługa hotelarska jako produkt 3.1. Usługi świadczone w obiekcie hotelarskim………..25 3.2. Rodzaje zakładów gastronomicznych w obiekcie hotelarskim………..29 3.3. Rodzaje usług gastronomicznych świadczonych w obiekcie hotelarskim………..32 Rozdział IV Analiza ofert usług gastronomicznych w wybranych zakładach hotelarskich 4.1. Mercure Grand Hotel w Warszawie ………..39 4.2. Hotel Mrongovia w Mrągowie………..43 4.3. Hotel Dwór Oliwski w Gdańsku………..47 4.4. Hotel Belvedere w Zakopanem………..51 Zakończenie………..55 Bibliografia ………..58 Spis…

Wdrażanie systemu zarządzania jakością i jego wpływ na działalność logistyczną przedsiębiorstwa XYZ.

Przez administrator

Wstęp………..3 Rozdział 1. Teoretyczne założenia związane z zarządzaniem jakością 1.1. Definicje jakości………..5 1.2. Zapewnienie jakości w logistyce………..6 1.3. Historia i rozwój norm ISO serii 9000………..7 1.4. Wymagania normy ISO 9001:2009………..10 Rozdział 2. Wdrażanie systemu zarządzania jakością według ISO 9001:2009. 2.1. Przygotowanie do wdrożenia systemu…………19 2.2. Rola kierownictwa i spotkanie z pracownikami………..21 2.3. Szkolenie grup roboczych ………..23 2.4. Opracowanie dokumentacji systemowej………..25 2.5. Szkolenie audytorów wewnętrznych………..26 2.6. Wdrożenie dokumentacji………..27 2.7. Opracowanie księgi jakości………..28 2.8. Przeprowadzenie przeglądu zarządzania………..28 Rozdział 3. Przykład przedsiębiorstwa produkcyjnego. 3.1. Opis przedsiębiorstwa………..30 3.2. Uwarunkowania wdrożenia systemu zarządzania jakością………..30 3.3. Identyfikacja procesów logistycznych ………..31 3.4. Korzyści wynikające z zastosowania zintegrowanego…