Pomiar i analiza czasu zamówien i dostaw w sklepach wielkopowierzchniowych, jako wskaznik efektywnosci logistycznych systemów dostaw

25 października 2015 0 Przez administrator


Wstęp…………. 4

Cel i zakres pracy…………. 6

Rozdział 1
Zapasy w systemie logistycznym.

3.1. Zapasy – definicja………….7
3.2. Metody zarządzania zapasami…………. 9
3.2.1. Metoda ABC i XYZ…………. 9
3.2.2. Model optymalnej wielkosci zamówienia…………. 11
3.3. Modele sterowania zapasami…………. 13
3.3.1. Model poziomu zamawiania…………. 13
3.3.2. Model cyklu zamawiania…………. 17
3.4. Opakowania – funkcje, podzial, rodzaje opakowan………….18
3.5. Koszty zapasów………….24


Rozdział 2
Logistyka zaopatrzenia.

4.1. Zaopatrzenie i jego zadania…………. 27
4.2. Zwiazek transportu w lancuchu dostaw…………. 30
4.3. Szczególne znaczenie zapasów w logistyce zaopatrzenia. Koncepcje zarządzania zapasami : just in time, MRP, DRP, DPM…………. 32
4.3.1. Koncepcja zarządzania zapasami „just in time”…………. 33
4.3.2. Koncepcja zarządzania zapasami MRP………….34
4.3.3. Koncepcje zarządzania zapasami DRP i DPM…………. 36


Rozdział 3
Analiza procesu zamawiania i przyjecia dostawy z centrum dystrybucyjnego do sklepu wielkopowierzchniowego na przykładzie sieci „Biedronka”.

5.1. Zamawianie towaru………….39
5.1.1. Zamówienia do centrum dystrybucyjnego…………. 39
5.1.2. Zapas towaru w sklepie…………. 41
5.1.3. Zamówienia asortymentu wedlug podzialu na grupy towarowe…………. 43
5.2. Przyjecia i zwroty towarów………….48
5.2.1. Dostawy z centrum dystrybucyjnego…………. 48
5.2.2. Sprawdzanie dostaw…………. 60
5.2.3. Dostawy bezpośrednie………….64
5.2.4. Zwroty towaru przez klienta…………. 65
5.2.5. Zwroty i reklamacje do centrum dystrybucji…………. 66
5.2.6. Przesuniecia towarów do innych sklepów przez centrum dystrybucyjne…………. 70
5.2.7. Procedura postępowania w przypadku reklamacji dotyczacej danej dostawy………….71
5.3. Towar w sklepie………….72
5.3.1. Prezentacja towaru…………. 72
5.3.2. Layout…………. 74
5.3.3. Pieczywo…………. 78
5.3.4. Mieso………….78
5.3.5. Artykuly przemyslowe…………. 79
5.3.6. Oferty specjalne………….80
5.3.7. Kwiaty…………. 80
5.3.8. Procedura likwidacji towarów w sklepach „Biedronka” …………. 81


Rozdział 4
Analiza wyników obejmujacych pomiar czasu w procesię zamawiania i przyjecia dostawy z centrum dystrybucyjnego do sklepu wielkopowierzchniowego na przykładzie sieci Biedronka”…………. 83

Podsumowanie…………. 130
Spis rysunków i tabel…………. 133
Literatura…………. 137