Produkty mleczne, jako zywnosc funkcjonalna.
17 października 2015
Wstęp………. 4
Rozdział I
Zywnosc funkcjonalna
1.1. Bioaktywne skladniki zywnosci……….6
1.2. Sposoby wytwarzania zywnosci funkcjonalnej ……….13
1.3. Zywnosc probiotyczna ……….15
1.4. Wpływ diety na szerzenie się chorób cywilizacyjnych……….17
Rozdział II
Mleko i produkty mleczne
2.1. Mleko jako skladnik zdrowego odzywiania……….22
2.3. Wartość odzywcza pro-biotycznych produktów mlecznych………. 26
2.4. Przyklady produktów z grupy pro-, pre i synbiotyków……….28
2.5. Mleczne produkty funkcjonalne……….29
2.5.1. Produkty o obnizonej zawartosci laktozy……….31
2.5.2. Produkty poprawiajace metabolizm cholesterolu……….33
2.5.3. Produkty zawierajace kwasy omega-3 ……….34
2.5.4. Produkty zapobiegajace skutkom niedoboru wapnia ……….36
2.5.5. Produkty wzmacniajace odpornosc………. 37
2.5.6. Produkty dla osób z problemem bezsennosci………. 37
2.5.7. Produkty mleczne fermentowane………. 38
Rozdział III
Zywnosc funkcjonalna w Polsce
3.1. Swiatowy rynek zywnosci funkcjonalnej………. 42
3.2. Polski rynek zywnosci funkcjonalnej………. 43
3.2. Dyskusja nad zywnoscia funkcjonalna w Polsce ……….48
Podsumowanie ……….50
Bibliografia………. 52
Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PRACA pod numer 92505Wpisz otrzymany kod : |
---|