Transport towarów w kontrolowanej temperaturze na przykładzie przewozu jablek.

25 października 2015 0 Przez administrator


Wstęp………. 3

Rozdział I
Środki techniczne do przechowywania jablek.

1.1. Skrzyniopalety………. 6
1.2. Przyczepy………. 9
1.3. Chlodnie………. 14


Rozdział II
Warunki przechowywania jablek i nastepstwa ich nieprzestrzegania.

2.1. Dojrzewanie owoców………. 19
2.1. Warunki przechowywania owoców………. 23
2.3. Choroby jablek wywolane zlymi warunkami przechowywania………. 32


Rozdział III
Transportowanie jablek w kontrolowanej temperaturze.

3.1. Wymogi prawne w zakresię transportowania zywnosci………. 36
3.2. Rejestracja i monitorowanie temperatury ladunku………. 39
3.3. Odpowiedzialnosc przewoznika za szkody powstale w czasię transportu………. 41
3.4. Regula Van’t Hoffa………. 43
3.5. Lancuch chlodniczy………. 45
3.6. Proces przygotowania jablek do transportu………. 48
3.7. Przewóz jablek………. 49
3.7.1. Środki i narzedzia przewozu, urzadzenia chlodnicze………. 49
3.7.2. Warunki prawidlowego przewozu jablek………. 53
3.7.3. Pomiar temperatury towaru po dostawie………. 58


Zakończenie………. 60
Bibliografia………. 64
Spis tabel i fotografii………. 66