Wstęp ………. 1
Rozdział I
Cel, zakres, materiał i metodyka ………. 2
Rozdział II
Charakterystyka wina
2.1 Pojęcie wina i jego historia ………. 3
2.2 Klasyfikacja win i ich podział ………. 7
2.3 Proces winifikacji win mołdawskich ………. 10
2.4 Walory smakowe ………. 16
Rozdział III
Mołdawia jako region winiarski
3.1 Charakterystyka regionu upraw ………. 18
3.2 Szczepy i regiony mołdawskie ………. 20
3.3 Charakterystyka win mołdawskich ………. 22
Rozdział IV
Zastosowanie win mołdawskich w gastronomii
4.1 Sposoby serwowania i degustacji win ………. 28
4.2 Dobór win do potraw ………. 30
4.3 Zastosowanie win mołdawskich w gastronomii ………. 33
Podsumowanie ………. 37
Bibliografia ………. 39
Strony internetowe ………. 40
Spis tabel ………. 40
Spis rysunków ………. 40
