Czynniki wpływające na jakość mleka surowego pozyskiwanego w gospodarstwach indywidualnych

3 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp i cel pracy……….2

Rozdział 1
Jakość i bezpieczeństwo mleka – ogólna charakterystyka

1.1. Powstawanie mleka ………4
1.2. Główne składniki mleka……… 9
1.3. Wymagania weterynaryjne – higiena produkcji mleka surowego……… 12
1.3.1. Wymagania weterynaryjne dla gospodarstw produkujących mleko ………14
1.3.2. Wymagania dla pomieszczeń, w których dokonuje się udoju i przechowuje mleko……… 14
1.3.3. Wymogi dla osób pracujących przy procesie pozyskiwania mleka……… 15
1.3.4. Wymagania dotyczące wody ……….16
1.4. Ocena jakości mleka surowego ……….16


Rozdział 2
Systemy utrzymania i doju krów

2.1. Systemy utrzymania bydła w Polsce……… 19
2.2. Przeprowadzenie doju ………22
2.3. Mechaniczne systemy doju bydła mlecznego ………25


Rozdział 3
Czynniki wpływające na jakość mleka surowego pozyskiwanego z gospodarstw indywidualnych

3.1. Jakość mleka w zależności od sposobu utrzymania krów mlecznych……… 29
3.2. Parametry mleka surowego przy wykorzystaniu robota udojowego……… 32
3.3. Zawartość kadmu i ołowiu w mleku w wybranym regionie Polski ………35
3.4. Negatywnie oddziałujące na jakość mleka surowego substancje pochodzenia roślinnego……….36


Podsumowanie ………42
Bibliografia………44
Spis tabel ………46
Spis rysunków……… 46

Opis zawartości pracy:

Głównym celem dysertacji jest zebranie i przedstawienie badań oraz ocena, czy stosowane w kraju różne systemy doju,
w powiązaniu z systemem utrzymania krów mają wpływ na jakość i skład chemiczny mleka surowego.
Ponadto zanalizowano też zawartość w mleku krowim, pocho-dzącym z wybranych gospodarstw województwa łódzkiego, metali,
zaliczanych do toksycznych, tj. kadmu i ołowiu, którym przypisuje się wyjątkowo niekorzystny wpływ na organizm człowieka.

Celem pracy również jest wskazanie zagrożeń dla zdrowia zwierząt,
które mogą być wywołane przez substancje szkodliwe, tj. fitotoksyny i mikotoksyny, przy uwzględnieniu ich negatywnego wpływu na jakość mleka.
W celu zweryfikowania wskazanych celów autor dokonał szczegółowej analizy literatury z zakresu zagadnień,
związanych z produkcją mleka, technologią mleczarstwa oraz obowiązujących przepisów krajowych i powiązanych z nimi,
uregulowań unijnych. Dla uzupełnienia owej analizy autor wykorzystał raporty, roczniki statystyczne,
wytyczne i inne materiały źródłowe wydawane przez organa państwowe, a także głosy oraz arty¬kuły z
periodyków mleczarskich i instytutów zootechnicznych. Do metod jakościowych,
wykorzystanych w niniejszej pracy można zaliczyć wykresy oraz tabele, pokazujące obraz zjawisk i rezultatów badań,
zaistniałych w badanym sekto-rze. W niniejszej pracy posłużono się również własnymi uwagami i spostrzeżeniami.