Czynniki wpływające na optymalizację produkcji mleka w rodzinnym gospodarstwie rolnym

5 marca 2019 Wyłączono Przez administrator



1.Wstęp i cel pracy…………3

2.Charakterystyka roślinności użytków zielonych.
2.1. Trawy i kwatery pastwiskowe…………6
2.2. Motylkowate rośliny łąk …………10
2.3. Właściwości lecznicze ziół łąkowych …………11

3. Uwarunkowania rozwoju łąk i pastwisk.

3.1. Wpływ czynników klimatycznych na rozwój siedliska…………13
3.2. Potencjał plonotwórczy siedliska…………14

4. Zabiegi pratotechniczne i pielęgnacyjne na użytkach zielonych.

4.1.Wałowanie i bronowanie…………16
4.2. Użytkowanie i dobór roślin…………19
4.3. Rozgarnianie łajniaków …………19
4.4. Zwalczanie chwastów…………20
4.5. Odnowa użytków zielonych…………23

5. Technologia nawożenia użytków zielonych.

5.1. Nawożenie mineralne (azot, fosfor, potas)…………26
5.2. Nawożenie organiczne (obornik, kompost, gnojowica, gnojówka, słoma)…………28

6. Charakterystyka badanego gospodarstwa w gminie Baranowo.

6.1. Dominujące kierunki produkcji…………31
6.2. Żywienie bydła…………36
6.3. Technologia produkcji roślinnej i zwierzęcej…………37
6.4. Wyposażenie techniczne…………44

7. Metody badań łąkarskich.

7.1. Metoda botaniczno-wagowa…………48
7.2. Metoda szacunkowo-pomiarowa…………48
7.3. Ocena wartości użytkowej łąk i pastwisk…………49

8. Analiza wyników badań w wybranym gospodarstwie rolnym.

8.1. Skład botaniczny runi łąkowej …………51
8.2. Określenie plonu za pomocą metody szacunkowo-pomiarowej…………53
8.3. Przedstawienie wartości paszowej runi łąkowej…………53

Wnioski…………54
Literatura…………55
Spis rysunków…………57
Spis tabel i wykresów…………58
Streszczenie…………59