Dieta jako wspólczynnik wspomagajacy leczenie farmakologiczne cukrzycy.



Rozdzial I.
Historia badan nad cukrzyca ……… 2

Rozdzial II.
Przyczyny cukrzycy ……… 4

Rozdzial III.
Istota cukrzycy i jej rodzaje ……… 8

Rozdzial IV.
Powiklania cukrzycy ……… 13

Rozdzial V.
Metody samokontroli pacjenta ……… 18

Rozdzial VI.
Sposoby leczenia cukrzycy ……… 22

Rozdzial VII.
Leczenie farmakologiczne ……… 24

– insulina
– doustne leki hipoglikemizujace

Rozdzial VIII.
Leczenie dietetyczne ……… 33

– cel i podstawowe zasady diety
– zapotrzebowanie energetyczne
– rola poszczególnych składników pokarmowych i pozywienia w diecie
– sztuczne srodki slodzace i wyroby dietetyczne dla chorych na cukrzyce
– technologia sporzadzania posilków
– zharmonizowanie przyjmowania posilków z leczeniem farmakologicznym – liczba posilków
– wymienniki weglowodanowe – jednostka chlebowa
– rodzaje diet stosowanych w leczeniu cukrzycy
– produkty dozwolone i przeciwwskazane

Rozdzial IX.
Dieta chorych na cukrzyce poza domem i w czasię urlopu ……… 66

Rozdzial X.
Trudnosci i bledy w przestrzeganiu diety cukrzycowej ……… 67

 

Zobacz wszystkie tematy z podanej kategorii

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>