Dobór materiałów przeznaczonych do produkcji opakowań spożywczych

5 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp………. 8

Rozdział 1.
Podstawowe pojęcia dotyczące opakowań ……….9

1.1. Podział opakowań ……….9
1.2. Funkcje opakowań ……….11
1.3. Wymagania stawiane opakowaniom ……….11

Rozdział 2.
Charakterystyka materiałów przeznaczonych do produkcji opakowań spożywczych………. 13

2.1. Opakowania szklane ……….14
2.2. Opakowania metalowe ……….15
2.2.1. Puszki konserwowe ……….15
2.2.2. Puszki do napojów ……….16
2.2.3. Pudełka metalowe ……….16
2.2.4. Opakowania z folii aluminiowej……….17
2.3. Opakowania z tworzyw sztucznych………. 17
2.3.1. Przykłady tworzyw sztucznych najczęściej stosowanych w przemyśle opakowań spożywczych………. 18
2.4. Opakowania z materiałów papierowych……….20
2.4.1. Rodzaje opakowań z wyrobów papierowych………. 20
2.4.2. Rodzaje papieru stosowanego do pakowania żywności ……….22
2.4.3. Rodzaje tektur stosowanych do pakowania żywności ……….25
2.4.4. Wytwory papiernicze jako surowce do łączenia z innymi ………. 27
2.4.5. Podłoża papierowe wykorzystywane w niniejszej pracy ……….28
2.4.5.1. Karton Alaska………. 28
2.4.5.2. Papier Hello Gloss………. 28
2.4.5.3. Karton Cupforma ……….29

Rozdział 3.
Analiza wpływu określonych substancji pochodzących z opakowania z materiału papierowego na pakowną żywność………. 29

3.1. Substancje pochodzące z poszczególnych procesów produkcji papieru 29
3.2. Rodzaj masy wchodzącej w skład opakowania ……….32
3.3. Masa makulaturowa w opakowaniach do żywności………. 32

Rozdział 4.
Jakość i bezpieczeństwo papierowych opakowań spożywczych ……….33

4.1 Wymagania stawiane opakowaniom zapewniające bezpieczeństwo pakowanych produktów………. 34
4.2. Wzajemne oddziaływania pomiędzy produktem spożywczym a zadrukowanym opakowaniem………. 35
4.2.1. Migracja………. 35
4.2.2. Niewidzialne odbijanie……….36
4.2.3. Przenikanie substancji wewnątrz zamkniętego opakowania………. 36
4.3. Metody badań opakowań pod kątem bezpieczeństwa pakowanej żywności……….37
4.3.1. Badanie migracji……….37
4.3.2. Testy toksykologiczne………. 38
4.3.3 Ocena organoleptyczna……….39
4.3.4. Metody badań właściwości barierowych papieru………. 39
4.4. Opakowania aktywne i inteligentne jako alternatywa zwiększająca jakość i bezpieczeństwo pakowanych produktów……….41

Rozdział 5.
Charakterystyka farb drukowych stosowanych do produkcji opakowań spożywczych……….42

5.1. Podstawowe informacje dotyczące farb drukowych………. 42
5.2. Właściwości farb do zadruku opakowań produktów wrażliwych ………. 44
5.2.1. Niski zapach własny………. 44
5.2.2. Znikoma zawartość heksanalu ……….44
5.2.3. Ograniczona migracja w podłoże ……….45
5.3. Specyfikacja farb wykorzystywanych do zadrukowywania opakowań spożywczych………. 45
5.3.1. Farby offsetowe……….45
5.3.1.1. Farby offsetowe arkuszowe o niskim zapachu własnym ……….45
5.3.1.2. Farby offsetowe arkuszowe o niskiej migracji ……….46
5.3.1.3. Farby offsetowe utrwalane promieniowaniem UV………. 47
5.3.2. Farby wklęsłodrukowe ……….47
5.3.2.1. Farby wklęsłodrukowe rozpuszczalnikowe ……….47
5.3.2.2. Farby wklęsłodrukowe wodne………. 48
5.3.3. Farby fleksograficzne ……….48
5.3.3.1. Farby fleksograficzne rozpuszczalnikowe ……….48
5.3.3.2. Farby fleksograficzne wodne ……….49

Rozdział 6.
Cel i zakres pracy………. 51

6.1. Cel pracy ……….51
6.2. Zakres badań……….51
6.3. Przedmiot badań ……….51

Rozdział 7.
Metodyka badań ……….52

7.1. Charakterystyka aparatów użytych w badaniach ……….52
7.1.1. Aparat IGT ……….52
7.1.2. Chromatograf gazowy……….54
7.2. Przenoszenie farby z formy drukowej na papier……….55
7.3. Parametry analizy chromatograficznej ……….56
7.4. Przygotowanie próbek do analizy………. 56
7.4.1. Warunki klimatyzowania ……….56

Rozdział 8.
Analiza wyników badań………. 56

8.1. Nadruki wykonane na kartonie Alaska ……….57
8.2. Nadruki wykonane na kartonie Cupforma ……….62
8.3. Nadruki wykonane na papierze Hello Gloss………. 69
8.4. Stwierdzenia i wnioski ……….74

Bibliografia ……….75