Efektywność produkcji win czerwonych w Polsce, w zależności od wybranych metod postępowania po fermentacji

22 października 2021 0 Przez administrator

Rozdział I
Ogólne założenia metodyki i wyboru rodzaju produkowanych win

1.1. Rys historyczny i podstawowe zasady przebiegu procesu produkcji win ………..7
1.2. Klasyfikacja rodzajowa win, możliwych do wyprodukowania w warunkach klimatycznych Polski……….. 10
1.3. Czynniki polityczne oraz prawne warunkujące uprawę winorośli w Polsce……….. 13

Rozdział II
Specyfika produkcji win czerwonych w ujęciu technologicznym.

2.1. Założenia metody tradycyjnej ( szampańskiej)……….. 17
2.2. Schemat produkcji wina……….. 18

Rozdział III
Urządzenia stosowane w produkcji win czerwonych

3.1. Charakterystyka młynko-szypułkowarek……….. 23
3.2. Charakterystyka pras ………..24
3.3. Charakterystyka zbiorników fermentacyjnych……….. 25
3.4. Charakterystyka filtrów……….. 26
3.5. Charakterystyka systemu butelkowania ………..28

Rozdział IV
Charakterystyka wybranej winnicy

4.1. Specyfika odmian winorośli hodowlanych……….. 30
4.2. Opis produkcji win czerwonych ………..31
4.3. Urządzenia techniczne w winiarni ………..33

Rozdział V
Prosta analiza ekonomiczna kosztów produkcji win czerwonych

5.1. Koszty zakupu sprzętu produkcyjnego w wyposażeniu winiarni……….. 35
5.2. Weryfikacja kosztów produkcji oraz rocznej produkcji wina ………..36

Bibliografia ………..38
Spis rysunków……….. 41