Główne techniki motywacyjne i ich efektywność w procesie codziennej pracy na przykładzie przedsiębiorstwa gastronomicznego
3 marca 2019
Wstęp……….1
Rozdział I
Przegląd literatury
1.1. Motywacja w literaturze ……….4
1.1.1. Główne teorie motywacyjne………. 5
1.1.1.1. Teoria motywacji wg A.Maslowa……….5
1.1.1.2. Teoria dwuczynnikowa Herzberga………. 8
1.1.1.3. Teoria pracy X i Y według D.McGregora ……….12
1.2. Pojęcia związane z motywacją………. 13
1.2.1 Pojęcie satysfakcji………. 13
1.2.2. Pojęcie zaangażowania………. 14
Rozdział II
Znaczenie motywacji w procesie pracy zawodowej
2.1. Elementy motywacyjne w zarządzaniu przedsiębiorstwem………. 19
2.1.1. Motywatory płacowe i pozapłacowe ……….20
2.1.2. Szkolenie i podnoszenie kwalifikacji pracowniczych ……….23
2.2.Znaczenie motywacji w problematyce wypalenia zawodowego………. 26
Rozdział III
Motywowanie pracowników w przedsiębiorstwie XYZ Catering
3.1. Charakterystyka przedsiębiorstwa XYZ Catering………. 31
3.1.1. Hierarchia organizacyjna w firmie XYZ Catering ……….32
3.2. Systemy motywacyjne pracowników w XYZ Catering ……….32
3.2. Metodologia badań własnych ……….35
3.2.1. Cel i przedmiot badań ……….35
3.2.2. Postawione problemy badawcze………. 37
3.2.3. Metody, techniki i narzędzia badawcze ……….37
3.2.4. Dobór próby badawczej ……….40
3.3.Analiza wyników ……….43
3.4. Wnioski ……….54
Zakończenie………. 55
Bibliografia………. 56
Spis tabel ……….60
Spis wykresów………. 60
Spis rysunków………. 60
Spis załączników………. 60
Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PRACA pod numer 92505Wpisz otrzymany kod : |
---|