Główne techniki motywacyjne i ich efektywność w procesie codziennej pracy na przykładzie przedsiębiorstwa gastronomicznego

3 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp……….1

Rozdział I
Przegląd literatury

1.1. Motywacja w literaturze ……….4
1.1.1. Główne teorie motywacyjne………. 5
1.1.1.1. Teoria motywacji wg A.Maslowa……….5
1.1.1.2. Teoria dwuczynnikowa Herzberga………. 8
1.1.1.3. Teoria pracy X i Y według D.McGregora ……….12
1.2. Pojęcia związane z motywacją………. 13
1.2.1 Pojęcie satysfakcji………. 13
1.2.2. Pojęcie zaangażowania………. 14


Rozdział II
Znaczenie motywacji w procesie pracy zawodowej

2.1. Elementy motywacyjne w zarządzaniu przedsiębiorstwem………. 19
2.1.1. Motywatory płacowe i pozapłacowe ……….20
2.1.2. Szkolenie i podnoszenie kwalifikacji pracowniczych ……….23
2.2.Znaczenie motywacji w problematyce wypalenia zawodowego………. 26


Rozdział III
Motywowanie pracowników w przedsiębiorstwie XYZ Catering

3.1. Charakterystyka przedsiębiorstwa XYZ Catering………. 31
3.1.1. Hierarchia organizacyjna w firmie XYZ Catering ……….32
3.2. Systemy motywacyjne pracowników w XYZ Catering ……….32
3.2. Metodologia badań własnych ……….35
3.2.1. Cel i przedmiot badań ……….35
3.2.2. Postawione problemy badawcze………. 37
3.2.3. Metody, techniki i narzędzia badawcze ……….37
3.2.4. Dobór próby badawczej ……….40
3.3.Analiza wyników ……….43
3.4. Wnioski ……….54


Zakończenie………. 55
Bibliografia………. 56
Spis tabel ……….60
Spis wykresów………. 60
Spis rysunków………. 60
Spis załączników………. 60