Heterocykliczne Aminy Aromatyczne: występowanie w żywności, wpływ na zdrowie człowieka i metody oznaczania
5 marca 2019
Wstęp………….11
I.Cel i zakres pracy………… 13
II.Przegląd piśmiennictwa.
1. Powstawanie i struktury Heterocyklicznych Amin Aromatycznych (HAA) w żywności………… 14
1.1 Powstawanie HAA …………14
1.2 Rodzaje struktur HAA …………15
2. Czynniki wpływające na powstawanie i hamowanie HAA w żywności…………18
2.1.Czynniki sprzyjające powstawaniu HAA …………18
2.2.Czynniki wpływające na ograniczenie powstawania HAA w żywności …………21
3. Występowanie w żywności HAA …………26
4. Wpływ HAA na zdrowie człowieka………… 31
5. Metody oznaczenia HAA …………37
5.1. Wyodrębnianie i oczyszczanie frakcji związków HAA………… 38
5.2. Metody analizy jakościowo-ilościowej aminoazaarenów…………39
5.2.1. Wysokosprawna Chromatografia Cieczowa (HPLC) …………39
5.2.2. Kapilarna Chromatografia Gazowa (GC) …………41
5.2.3. Płytkowy Test Immunoenzymatyczny Fazy Stałej …………42
5.2.4. Chromatografia Powinowactwa Immunologicznego………… 42
5.2.5. Elektroforeza Kapilarna …………42
Podsumowanie …………44
Wnioski…………45
Spis piśmiennictwa …………46
Spis tabel …………51
Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PRACA pod numer 92505Wpisz otrzymany kod : |
---|