Kształtowanie i ochrona łanu mieszanki jęczmienia jarego z grochem siewnym.

30 listopada 2021 0 Przez administrator


1.Wstęp

2. Przegląd literatury
2.1 Zalety i wady mieszanek roślin strączkowych ze zbożami
2.2 Składniki (gatunki) mieszanek zbożowo–strączkowych
2.3 Wartość paszowa plonu mieszanek zbożowo-strączkowych
2.4 Znaczenie gleby w projektowaniu udanej mieszanki zbożowo–strączkowej
2.5 Zasady komponowania mieszanek strączkowych ze zbożami
2.5.1 Czynniki wpływające na udział składników w wysiewanej mieszance
2.5.2 Rola odmian
2.5.3 Konkurencja międzygatunkowa – czynniki kształtujące udział składników mieszanki w czasie jej wzrostu
2.6 Rola i miejsce mieszanek zbożowo-strączkowych w zmianowaniu
2.7 Uprawa roli pod zasiewy mieszane zbóż ze strączkowymi 13
2.8 Regulowanie odczynu gleby i nawożenie mieszanek zbóż ze strączkowymi
2.9 Siew mieszanek zbożowo-strączkowych
2.9.1 Gęstość siewu mieszanki zbożowo-strączkowej
2.9.2 Głębokość siewu i rozstawy rzędów
2.10 Ochrona łanu mieszanek strączkowych ze zbożami
2.10.1 Chwasty, choroby i szkodniki zagrażające mieszankom zbożowo–strączkowym
2.10.2 Chemiczne metody ochrony mieszanek zbożowo-strączkowych przed agrofagami
2.10.3 Niechemiczne metody ochrony mieszanek
2.11 Zbiór mieszanek zbożowo-strączkowych

3. Część projektowa

3.1 Charakterystyka gospodarstwa
3.2 Charakterystyka regionu, w którym się znajduje się gospodarstwo
3.3 Stanowisko
3.4 Udział komponentów w wysiewanych mieszankach
3.5 Wymagania komponentów mieszanki
3.6 Wybór odmian
3.7 Płodozmian
3.8 Bilans materii organicznej w płodozmianie i nawożenie organiczne
3.9 Nawożenie mineralne
3.10 Uprawa roli
3.11 Przygotowanie materiału siewnego i siew mieszanki
3.11.1 Materiał siewny
3.11.2 Ilość wysiewu
3.11.3 Zaprawianie materiału siewnego
3.11.4 Parametry siewu
3.12 Ochrona łanu w trakcie wegetacji
3.13 Zbiór mieszanki
3.14 Ocena udziału komponentów w plonie mieszanki i jakość plonu
3.15 Wartość energetyczna paszy uzyskanej z mieszanek
3.16 Kalkulacja ekonomiczna

Podsumowanie
Piśmiennictwo
Streszczenie