Wstęp………..3
Rozdział 1
Zarys teoretycznych podstaw motywacji
1.1. Pojęcie i istota motywacji……….. 5
1.2. Teorie motywacji ………..7
1.2.1. Teorie potrzeb ………..7
1.2.2. Teorie procesu ………..13
1.2.3. Teoria wzmocnienia ………..15
1.3. Narzędzia motywacji ………..16
1.3.1 Materialne narzędzia motywacji ………..17
1.3.2. Niematerialne narzędzia motywacji ………..19
1.3.3. Świadczenia rzeczowe ………..21
Rozdział 2
Profil przedsiębiorstwa UCB
2.1. Usytuowanie biznesowe sklepu ………..23
2.2. Charakterystyka sklepu ………..24
2.3. Zasoby ludzkie sklepu ………..25
2.4. System zarządzania zasobami ludzkimi sklepu ………..27
2.4.1. Koncepcja struktury organizacyjnej ………..27
2.4.2. Funkcje personalne w firmie UCB Stary Browar ………..27
Rozdział 3
Ocena systemu motywacyjnego w sklepie UCB
3.1. Metodologia badań ………..30
3.1.1. Problemy badawcze ………..30
3.1.2. Metody i techniki badań ………..31
3.1.2. Zarys istniejącego systemu motywacyjnego ………..32
3.2. Załoga i jej wiedza o przedsiębiorstwie ………..33
3.2.1. Charakterystyka badanej załogi ………..33
3.2.2. Wiedza pracowników o wybranych cechach przedsiębiorstwa ………..38
3.3. Ocena wewnętrznej polityki motywacyjnej sklepu ………..42
3.3.1. Warunki pracy i potrzeby pracowników ………..42
3.3.2. Satysfakcja pracowników i wynagrodzenia ………..46
3.3.3. System motywacyjny i cele ………..48
3.3.4. Awans i zmiany wynagrodzeń ………..50
3.3.5. Dodatki motywacyjne ………..52
3.3.6. Czynniki motywacyjne ………..53
3.3.7. Gotowość do pracy, szkolenia i wykorzystanie potencjału pracowników ………..55
3.4. Wnioski i sugestie dotyczące zmian motywowania ………..59
Zakończenie ………..63
Spis rysunków ………..66
Spis wykresów ………..66
Bibliografia ………..68
Załącznik 1
Wzór kwestionariusza ankiety ………..69