Ocena sposobu zywienia osób w wieku podeszlym zamieszkalych w DPS w Krakowie.

23 października 2015 0 Przez administrator


Rozdział 1

Wstęp………… 5


Rozdział 2

Teoretyczne wprowadzenie w problematyke badawcza.
2.1.1 Pojęcie starosci………… 7
2.1.2 Rozróznicowanie etapów starości …………8
2.1.3 Sytuacja demograficzna w Polsce i na swiecie …………10
2.1.4 Przyczyny starzenia się organizmu………… 11
2.1.4.1 Teoria starzenia replikacyjnego …………12
2.1.4.2 Teoria telomerowa …………12
2.1.4.3 Teoria wolnorodnikowa…………13
2.1.4.4Teoria tempa zycia………… 14
2.1.5 Choroby wieku podeszlego………… 14
2.1.5.1 Choroba Parkinsona …………14
2.1.5.2 Nadcisnienie tetnicze …………16
2.1.5.3 Miazdzyca …………17
2.1.5.4 Biegunka………… 17
2.1.5.5 Cukrzyca …………18
2.1.5.6 Choroba zwyrodnieniowa stawów………… 21
2.1.5.7 Niedozywienie …………22
2.1.6 Zmiany zanikowe przewodu pokarmowego wywierajace zasadniczy wpływ na procesy przyjmowania pokarmu, trawienie, wchlanianie i przyswajanie składników pokarmowych………… 24
2.2 Zasady racjonalnego zywienia osób w wieku podeszlym………… 27
2.2.1 Piramida zywienia dla osób w wieku podeszlym…………. 27
2.2.2 Zapotrzebowanie na poszczególne skladniki odzywcze w diecie u osób starszych………… 32
2.2.3 Rola wody w procesię starzenia się organizmu………… 35
2.2.4 Modelowe racje pokarmowe wyrazone w produktach …………36

Rozdział 3

Cel pracy.
3.1 Cel glówny …………39


Rozdział 4.

Materialy i metody …………41
4.1 Analiza statystyczna………… 43


Rozdział 4

Wyniki
5.1 Charakterystyka badanej populacji…………. 44
5.2 Ocena sposobu zywienia …………51
5.3 Charakterystyka preferencji pokarmowych badanych kobiet i mezczyzn…………. 57
5.4 Parametry demograficzne a preferencje zywieniowe …………61
5.4.1 Zwiazek miedzy wyksztalceniem a preferencjami zywieniowymi………… 61
5.4.2 Zwiazek miedzy miejscem zamieszkania a preferencjami zywieniowymi …………64


Rozdział 6

Dyskusja …………69
6.1 Weryfikacja hipotez………… 80


Wnioski …………82
Streszczenie………… 83
Abstract …………84
Bibliografia …………85
Aneks (formularze, ankiety, wydruki analiz………… 89