Ocena spozycia i stanu odzywienia witamina D osób starszych

17 października 2015 0 Przez administrator


Wstęp

Cel i zakres pracy

Przeglad pismiennictwa

Rozdział 1.
Rola witaminy D w organizmie czlowieka

1.1 Budowa chemiczna i przemiany zwiazków o charakterze witaminy D w organizmie czlowieka
1.2 Funkcje witaminy D w organizmie ze szczególnym uwzglednieniem osób starszych
1.3 Biomarkery stanu odzywienia witamina D
1.4 Skutki niedoboru witaminy D dla organizmu w starszym wieku


Rozdział 2.
Zapotrzebowanie organizmu na witamine D

2.1.Synteza witaminy D w skórze u osób starszych


Rozdział 3.
Spozycie witaminy D u osób starszych na podstawie danych pismiennictwa

3.1. Dane krajowe
3.2. Dane z innych krajów Europy i USA


Rozdział 4.
Stan odzywienia witamina D osób starszych na podstawie pismiennictwa

4.1. Dane krajowe
4.2. Dane z innych krajów Europy i USA


Rozdział 5.
Propozycje zalecen zywieniowych dla osób starszych odnosnie pokrycia zapotrzebowania na witamine D

5.1. Produkty spozywcze, w których witamina D wystepuje naturalnie
5.2. Produkty wzbogacane witamina D
5.3.Suplementy diety zawierajace witamine D
5.4. Przykladowe zestawy produktów bogatych w witamine D


Podsumowanie i wnioski
Spis pismiennictwa