Wstęp ………….4
Rozdział 1
Istota bezpieczeństwa i higieny pracy
1.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w świetle regulacji prawnych………….6
1.2. Definicja zagrożenia w środowisku pracy………….9
1.3. Klasyfikacja zagrożeń –kryteria ich podziału………….12
1.4. Wypadki przy pracy i choroby zawodowe………….16
1.5. Rola służby bezpieczeństwa i higieny pracy………….18
Rozdział 2
Profilaktyka zagrożeń w świetle źródeł literaturowych
2.1. Identyfikacja, analiza i ocena zagrożeń czynnikami niebezpiecznymi………….22
2.2. Identyfikacja, analiza i ocena zagrożeń czynnikami szkodliwymi i uciążliwymi………….28
2.2.1. Czynniki fizyczne………….29
2.2.2. Czynniki chemiczne………….30
2.2.3.Czynniki biologiczne………….32
2.2.4. Czynniki psychofizyczne………….33
2.3. Zadania pracodawcy i pracownika w obszarze bhp………….33
2.4. Procedura wdrażania systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy………….35
2.5. Podstawowe dokumenty systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną………….37
Rozdział 3
Technologia produkcji okien w przedsiębiorstwie XYZ
3.1. Charakterystyka badanego przedsiębiorstwa………….40
3.2. Struktura organizacyjna………….43
3.2. Proces produkcji okien w przedsiębiorstwie XYZ
3.3. Charakterystyka wybranych zawodów w procesie produkcji okien
3.4. Opis wybranych stanowisk pracy
3.5. Ocena ryzyka zawodowego na wybranych stanowiskach pracy
Rozdział 4
Badania własne
3.1. Charakterystyka wybranych stanowisk pracy
3.1.1. Opis ogólny
3.1.2. Opis elementów stanowiska
3.1.3. Otoczenie stanowiska
3.1.4. Podział pracy między człowieka, a maszynę
3.2. Badanie wybranych fizycznych warunków pracy
3.2.1. Oświetlenie
3.2.2. Hałas
3.2.3. Mikroklimat
3.3. Badanie obciążenia statycznego metodą OWAS
3.4. Badanie postawy ciała podczas pracy
3.4.1. Badanie metodą RULA
3.4.2. Badanie metodą REBA
3.5. Koncepcja zmian na wybranym stanowisku pracy
Podsumowanie
Literatura
Spis rysunków
Spis tabel