Projekt organizacji gospodarstwa agroturystycznego

10 listopada 2019 0 Przez administrator

Wstęp………..5

Rozdział I
Charakterystyka działalności agroturystycznej

1.1. Turystyka wiejska a agroturystyka……….. 6
1.2. Funkcje agroturystyki……….. 8
1.3. Przestrzeń agroturystyczna i jej elementy……….. 12
1.4. Prognozy i możliwości dla rozwoju działalności agroturystycznej w Polsce……….. 15

Rozdział II
Wymagania prawne i lokalizacyjne dla świadczenia usług agroturystycznych

2.1. Problematyka rozpoczęcia działalności agroturystycznej – informacje ogólne ………..19
2.2. Lokalizacja działalności agroturystycznej ………..20
2.3. Standardowa oferta……….. 23
2.4. Nakłady inwestycyjne na agroturystykę ………..26
2.5. Podstawy prawne działalności agroturystycznej……….. 30
2.5.1. Formy prawne podmiotów w agroturystyce ………..30

Rozdział III
Biznesplan gospodarstwa agroturystycznego

3.1. Ogólna charakterystyka przedsiębiorstwa ………..37
3.1.2 Nazwa i znak Gospodarstwa Agroturystycznego „Dworek nad Wkrą”……….. 40
3.1.3. Wymagania formalno-prawne ………..40
3.1.4. Dane o właścicielach (struktura własnościowa) ………..41
3.1.5. Przedmiot działalności (profil i zakres działania firmy)……….. 42
3.1.6. Lokalizacja i obszar działania……….. 43
3.2. Analiza rynku i plan marketingowy……….. 43
3.2.1. Analiza konkurencji……….. 43
3.2.2. Odbiorcy ………..44
3.2.3. Charakterystyka świadczonych usług ………..45
3.2.4. Polityka cenowa ………..47
3.2.5. Dystrybucja, metody sprzedaży……….. 49
3.3. Analiza strategiczna……….. 50
3.3.1. Analiza SWOT……….. 50
3.3.2. Warianty strategii rozwoju ………..52
3.4. Plan techniczny (działalności operacyjnej)……….. 52
3.4.1. Źródła finansowania ………..52
3.4.2. Nakłady inwestycyjne (majątek produkcyjny) ………..53
3.4.3. Opis technologii produkcji lub procesu świadczenia usług……….. 54
3.4.4. Plan ilościowy produkcji/usług ………..55
3.4.5. Zaopatrzenie w materiały i surowce, współpraca z dostawcami ………..58
3.5. Struktura organizacyjna i plan zatrudnienia ………..59
3.5.1. Kadra zarządzająca i schemat organizacyjny……….. 59
3.5.2. Plan zatrudnienia ………..59
3.6. Plan finansowy działalności……….. 60
3.6.1. Budżet: przychody i koszty w układzie rodzajowym……….. 60
3.7. Analiza szans powodzenia i ryzyka, bariery w realizacji pomysłu -podsumowanie……….. 61

Zakończenie ………..63
Literatura……….. 65
Spis tabel……….. 67
Streszczenie pracy ………..68