Projekt systemu oceny i wyboru dostawców w wybranym przedsiębiorstwie przemysłu spożywczego

5 marca 2019 Wyłączono Przez administrator



Wykaz ważniejszych skrótów i akronimów………5

Wprowadzenie

Wstęp……… 6

Część I
Analiza literatury

1. Zaopatrzenie w przedsiębiorstwie produkcyjnym
1.1 Pojęcie wyboru dostawcy……… 7
1.2 Rola planowania zakupów ………10
1.3 Logistyka zaopatrzenia ………11
1.4 Przykładowa struktura organizacyjna działu zaopatrzenia ………16
1.5 Koncepcja Just In Time ………17
1.6 Wdrażanie systemu Just In Time ………18
1.7 Zakupy zaopatrzeniowe ………20
1.8 Profil dobrego dostawcy ………22
1.9 Liczba dostawców w przedsiębiorstwie ………23
2. Szczegółowa analiza najważniejszych kryteriów oceny dostawców ………25
2.1 Warunki realizacji dostaw……… 25
2.2 Jakość dostaw……… 28
2.3 Oferta cenowa dostawcy ………30
2.4 Rzetelność i wiarygodność informacji……… 31
2.5 Gotowość dostaw……… 32
2.6 Lokalizacja dostawcy……… 32
2.7 Poziom techniczny i technologiczny dostawcy ………33
2.8 Badania i rozwój realizowane przez dostawcę ………34
2.9 Kondycja finansowa dostawcy ………35
3. Metoda oceny i wyboru dostawców……… 37
3.1 Metoda punktowa ………37
3.2 Metoda graficzna ………39

Część II
Badania własne

1. Charakterystyka obiektu badań – opis procesu zaopatrzenia na przykładzie Browaru Namysłów Sp. z o.o.
1.1 Charakterystyka Browaru Namysłów Sp. z o.o. ………42
1.2 Procedura przyjmowania dostaw ………43
1.3 Geografia dostawców……… 45
1.4 Ocena i wybór dostawców ………46
2. Proces produkcyjny ………50
2.1 Schemat procesu produkcyjnego……… 50
2.2 Szczegółowy opis surowców wchodzących w skład procesu produkcyjnego……… 51
2.3 Produkcja piwa……… 58
3. Projekt systemu oceny i wyboru dostawców w przemyśle browarniczym ………68
3.1 Proponowana struktura organizacyjna działu zaopatrzenia w przedsiębiorstwie ………68
3.2 Schemat postępowania przy ocenie i wyborze dostawców……… 69
4. Platforma MarketPlanet ………71
4.1 Moduł 1 – Planowanie zakupów ………73
4.2 Moduł 2 – Wybór dostawcy ………74
4.3 Moduł 3 – Elektroniczne zapytania ofertowe (eRFX)……… 76
4.4 Moduł 4 – Aukcje elektroniczne ………77
4.5 Moduł 5 – Zarządzanie umowami ………78
4.6 Moduł 6 – Zakupy operacyjne ………79

Podsumowanie i wnioski
1. Wnioski poznawcze ………81
2. Wnioski utylitarne……… 81
3. Wnioski do dalszych badań……… 81

Literatura
Spis literatury ………82

Spis rysunków i tabel
1. Spis rysunków……… 83
2. Spis tabel ………84

Streszczenie
1. Streszczenie ………85
2. Summary……… 85