Wstęp – wprowadzenie
Rozdział I
Cel pracy, hipoteza i metody badań………6
1.1 Cel pracy………6
1.2 Hipoteza………6
1.3 Metoda badawcza………7
Rozdział II
Definicje opakowania
Rozdział III
Podział i cechy opakowań
3.1 Wymiary opakowań………12
Rozdział IV
Funkcje opakowań………13
Rozdział V
Materiały opakowaniowe
Rozdział VI
Wytyczne do projektowania opakowań
6.1 Opracowanie wytycznych………20
6.2 Metody zdobywania nowych informacji……… 27
6.3 Projektowanie………30
6.4 Poszukiwanie nowych konstrukcji opakowań……… 31
Rozdział VII
Opakowania a ochrona środowiska
7.1 Przetwórstwo zużytych opakowań………36
RozdziałVIII
Znakowanie opakowań………42
8.1 Certyfikacja produktów żywnościowych………43
8.2 Stowarzyszenia nadzorujące rozwój opakowań ………47
Rozdział IX
Wpływ opakowania na sprzedaż………49
Rozdział X
Mleczarstwo w Polsce właściwości produkcja, pakowanie mleka
krowiego………51
Rozdział XI
Wyniki badań………59
Wnioski………65
Aneksy z załącznikami
Spis tabel
Spis rysunków
Spis wykresów
Literatura