Rola węglowodanów w żywieniu osób o zwiększonej aktywności fizycznej

3 marca 2019 Wyłączono Przez administrator

1. Wstęp………2

2. Funkcje węglowodanów w ustroju ………4

3. Znaczenie węglowodanów dla sportowców różnych dyscyplin……… 9

4. Zapotrzebowanie na węglowodany dla sportowców zależnie o rodzaju aktywności ………14

5. Glikogen i jego znaczenie w aktywności fizycznej ………18

6. Metabolizm substratów energetycznych podczas wysiłku fizycznego; energetyka pracy mięśni
6.1. Energetyka pracy mięśni; trzy systemy energetyczne ………24
6.1.1. Szlak ATP-PC……… 25
6.1.2. Szlak glikolizy beztlenowej (mleczanowej)……… 25
6.1.3. Szlak przemian tlenowych ………26
6.2. Intensywność wysiłku tlenowego, a źródła energii……… 26


7. Cel pracy ………29

8. Materiał i metodyka badania……… 29

9. Wyniki badań
9.1.Część I – metryka ………34
9.2. Część druga – nawyki żywieniowe……… 37
9.3. Część III – aktywność fizyczna oraz suplementacja ………50


Podsumowanie ………56
Wnioski ………59
Indeks skrótów……… 60
Piśmiennictwo……… 61
Aneks ………68
Wskaźniki antropometryczne ankietowanych ………68

Opis zawartości pracy:

Głównym celem niniejszej pracy magisterskiej jest omówienie funkcji węglowodanów ze szczególnym uwzględnieniem ich roli w żywieniu osób o zwiększonej aktywności fizycznej. Ponadto praca ma na celu zweryfikować nawyki żywieniowe wśród osób o zwiększonej aktywności fizycznej i uświadomić jaką rolę odgrywają węglowodany w naszym ustroju.