Ustalanie wyniku finansowego w jednostce produkcyjno – usługowo-handlowej na przykładzie spółki osobowej XYZ.

6 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp………5

Rozdział I
Istota wyniku finansowego

1.1. Pojęcie i znaczenie wyniku finansowego……… 7
1.2. Regulacje prawne wyniku finansowego……… 9
1.3. Ustalanie wyniku finansowego jako rezultat procesów gospodarczych……… 12
1.4. Wynik finansowy a wynik podatkowy……… 13
1.5. Wynik finansowy a wynik rzeczowy……… 16


Rozdział II
Elementy wyniku finansowego

2.1. Zwiększenia wyniku finansowego……… 17
2.1.1. Przychody……… 17
2.1.2. Zyski nadzwyczajne……… 20
2.2. Zmniejszenia wyniku finansowego……… 20
2.2.1. Koszty……… 21
2.2.2. Straty nadzwyczajne……… 25
2.2.3. Podatek dochodowy i inne obciążenia wyniku finansowego……… 25


Rozdział III
Ustalanie wyniku finansowego
w jednostce produkcyjno – usługowo – handlowej XYZ……… 28

3.1. Zasady rachunkowości w ustalaniu wyniku finansowego……… 28
3.2. Metoda statystyczna……… 30
3.2.1. Wariant kalkulacyjny……… 30
3.2.2. Wariant porównawczy 31
3.3. Metoda księgowa……… 33
3.3.1. Wariant kalkulacyjny……… 34
3.3.2. Wariant porównawczy……… 35


Rozdział IV
Ustalanie i analiza wyniku finansowego
w jednostce produkcyjno – usługowo – handlowej XYZ……… 36


4.1. Ogólna charakterystyka przedsiębiorstwa XYZ……… 36
4.2. Elementy wyniku finansowego w jednostce XYZ……… 38
4.3. Rozwiązania w zakresie rozliczania kosztów stosowane w jednostce XYZ……… 41
4.4. Metody i warianty ustalania wyniku finansowego stosowane w jednostce XYZ……… 42
4.5. Analiza wyniku finansowego na podstawie bilansu oraz rachunku zysków i strat przedsiębiorstwa XYZ……… 42
4.6. Ocena wyniku finansowego w przedsiębiorstwie XYZ……… 50


Zakończenie……… 52
Bibliografia……… 53
Spis tabel i rysunków……… 56
Załączniki