Wdrożenie i zarządzanie systemem HACCP na przykładzie przedsiębiorstwa pasiecznego

3 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp………3

Rozdział 1
Sektor pszczelarski w Unii Europejskiej i Polsce

1.1. Przegląd sektora pszczelarskiego w UE ………6
1.2. Rys historyczny pszczelarstwa w Polsce ………7
1.3. Pojęcie i typy pasiek ………9
1.4. Rodzaje gospodarki pasiecznej ………11
1.5. Prowadzenie pasieki ………12
1.5.1. Rejestracja pasieki i sprzedaży bezpośredniej produktów……… 12
1.5.2. Wymagania weterynaryjne przy produkcji, sprzedaży i przechowywaniu produktów pszczelich ………15
1.5.3. Lokalizacja pasieczyska ………16
1.5.4. Wyposażenie pasieki ………17
1.5.5. Baza pożytkowa ………18
1.6. Pszczelarstwo w Polsce……… 19


Rozdział 2
Aspekty jakości i bezpieczeństwa żywności w pszczelarstwie

2.1. Główne regulacje prawne w zakresie bezpieczeństwa żywności ………24
2.2. System HACCP ………26
2.2.1. Zasady wdrożenia systemu HACCP ………28
2.2.2. Wyznaczanie Krytycznych Punktów Kontroli – CCP ………33
2.3. Nieobligatoryjne systemy zarządzania jakością w branży spożywczej……… 35
2.4. Aspekty prawne w produkcji miodu……… 42
2.5. Nadzór nad jakością produktów pszczelich……… 43


Rozdział 3
Funkcjonowanie gospodarstwa pasiecznego na przykładzie wybranej pasieki

3.1. Zarys prowadzonej gospodarki pasiecznej ………48
3.2. Opis produktów ………51
3.3. Analiza istniejącego stanu w gospodarstwie pasiecznym ………53
3.3.1. Materiały z których wykonane są ule 56
3.3.2. Magazynowanie ………57
3.3.3. Praca z pszczołami ………58
3.3.4. Zbiór miodu ………59
3.3.5. Pracownia pasieczna……… 60


Rozdział 4
Proces wdrożenia systemu HACCP w badanej pasiece

4.1. Cel i założenia projektu……… 63
4.2. Składowe projektu ………63
4.3. Zdefiniowanie zakresu stosowania i powołanie zespołu systemu HACCP……… 64
4.4. Opis produktów ………65
4.5. Diagram przepływu procesu technologicznego……… 67
4.6. Analiza krytycznych punktów kontrolnych dla miodu ………69
4.7. Punkty kontrolne……… 76
4.8. Parametry wartości krytycznych i sposoby kontrolowania dla Punktów Kontrolnych……… 77
4.9. Monitoring……… 79
4.10. Działania korygujące dla wyznaczonych punktów kontrolnych……… 80
4.11. Weryfikacja……… 81
4.12. Dokumentacja……… 82
4.13. Harmonogram wdrożenia wraz z kosztami……… 89


Podsumowanie ………93
Bibliografia ………95
Spis tabel ………99
Spis rysunków……… 99
Spis zdjęć……… 99
Załącznik ………100