Wstęp……… 4
Cel pracy……… 5
Rozdział I
Żywność i jego znaczenie
1.1 Pojęcie odżywiania……… 6
1.2 Pojęcie zdrowia, jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe oraz wiążące się ze stylem życia……… 6
1.3. Zasady zdrowego odżywiania……… 7
1.4 Składniki odżywcze……… 10
1.5 Nowa piramida zdrowego żywienia……… 14
Rozdział II
Zaburzenia żywieniowe oraz choroby wynikające ze złego odżywiania
2.1 Niedożywienie ………17
2.2 Celiakia ………18
2.3 Anoreksja i bulimia……… 19
2.4 Otyłość i nadwaga……… 21
2.5 Cukrzyca ………22
Rozdział III
Podstawowe zasady racjonalnego odżywiania się
3.1 Zapotrzebowanie na energię ………24
3.2 Kontrolowanie masy ciała ………24
3.3 Diety stosowane w wybranych zaburzeniach żywieniowych i chorobach z nich powstających…. 25
Rozdział IV
Metodologia badań własnych
4.1 Opis badanej populacji ………29
4.2 Analiza wyników badań własnych ………29
Wnioski……… 50
Bibliografia……… 51
Spis tabel, wykresów i rysunków……… 53
Wykresy……… 53
Streszczenie……… 55
Załączniki ………56