Wykorzystanie podloza po uprawie owocników boczniaka ostrygowatego do odbarwiania wodnych roztworów wybranych barwników

25 października 2015 0 Przez administrator



1. Streszczenie
2. Wprowadzenie
3. Cel pracy

Czesc teoretyczna

4. Boczniak ostrygowaty
4.1. Systematyka
4.2. Wyglad
4.3. Walory konsumpcyjne
4.4. Wartość odzywcza
4.5. Wlasnosci lecznicze

5. Uprawa owocników boczniaka

5.1. Uprawa amatorska
5.2. Uprawa towarowa
5.3. Choroby i ochrona
5.4. Wykorzystanie zuzytego podloza

6. Hodowla grzybni

6.1. Hodowla wglebna (SF)
6.2. Hodowla na podlozu stalym (SSF)

7. Lakaza

7.1. Lakaza jako enzym oksydacyjno-redukcyjny
7.2. Lakaza jako enzym rozkladajacy lignine
7.3. Lakaza jako enzym degradujacy barwniki
7.4. Zastosowanie lakazy

8. Dekoloryzacja barwników

8.1. Ogólna charakterystyka barwników
8.2. Proces dekoloryzacji
8.2.1. Proces biochemiczny
8.2.2. Proces fizyczny

Czesc doswiadczalna

9. Stanowisko doswiadczalne
9.1. Zastosowana aparatura i urzadzenia oraz szklo laboratoryjne
9.2. Stosowane odczynniki i roztwory

10. Uprawa owocników boczniaka

10.1. Otrzymywanie czystej kultury grzybni
10.1.1. Stosowane podloza hodowlane
10.1.2. Stosowany mikroorganizm
10.1.3. Namnazanie czystej kultury grzybni
10.2. Hodowla wglebna
10.3. Hodowla owocników na slomie

11. Badanie odbarwienia wybranych roztworów barwników

11.1. Stosowane roztwory barwników
11.2. Odbarwianie roztworów z wykorzystaniem biochemicznych wlasciwosci lakazy i fizycznych wlasnosci sorpcyjnych podloza pohodowlanego
11.2.1. Przygotowanie klarownego roztworu z podloza pohodowlanego i wodnych roztworów barwników
11.2.1.1. Wyznaczanie stosunku suchej masy grzybni do wody destylowanej lub wodnych roztworów barwników
11.2.1.2. Wstrzasanie roztworów
11.2.1.3. Filtracja biozawiesiny pohodowlanej
11.2.1.4. Wirowanie przesaczu pohodowlanego
11.2.1.5. Sporzadzanie zerowych roztworów barwników
11.2.2. Pomiary spektrofotometryczne
11.3. Badanie odbarwiania wybranych roztworów barwników na drodze fizycznej
11.3.1. Termiczna dezaktywacja lakazy
11.3.2. Przygotowanie klarownego roztworu z podloza pohodowlanego i wodnych roztworów barwników

12. Wyniki doswiadczen

13. Dyskusja wyników

14. Wnioski
Literatura
Zalaczniki