Zarządzanie personelem w branży usługowej na przykładzie X Sp.z o.o

5 marca 2019 Wyłączono Przez administrator



Wstęp ……….3

Rozdział 1.
Charakterystyka koncepcji zarządzania zasobami ludzkimi

1.1. Pojęcie zasobów ludzkich oraz ich znaczenie we współczesnej firmie ……….5
1.2. Charakterystyka i istota koncepcji zarządzania zasobami ludzkimi………. 8
1.3. Cechy koncepcji zarządzania zasobami ludzkimi ……….12
1.4. Cele procesu zarządzania zasobami ludzkimi ……….16


Rozdział 2.
Funkcje koncepcji zarządzania zasobami ludzkimi

2.1. Rekrutacja i selekcja kandydatów do pracy ……….20
2.2. Adaptacja nowo zatrudnionych pracowników………. 28
2.3. Ocenianie pracowników ……….32
2.4. Motywowanie i wynagradzanie ……….36
2.5. System szkoleń pracowniczych ……….42


Rozdział 3.
Charakterystyka firmy XYZ Sp. z o.o.

3.1. Historia powstania firmy XYZ Sp. z o.o……….. 48
3.2. Przedmiot działalności prezentowanej Firmy………. 49
3.3. Analiza otoczenia badanej firmy ……….54
3.4. Struktura organizacyjna i zasoby kadrowe w opisywanej Firmie………. 59


Rozdział 4.
Analiza i ocena systemu zarządzania personelem w firmie XYZ Sp. z o.o.

4.1. Organizacja i system pracy w Pizzerii XYZ………. 62
4.2. Rekrutacja i selekcja pracowników w firmie XYZ Sp. z o.o. ……….68
4.3. Ocenianie pracowników w prezentowanej Firmie ……….72
4.4. System motywacyjny w badanej Firmie ……….77
4.5. System szkoleń pracowniczych w analizowanej Firmie………. 82


Zakończenie………. 85
Spis rysunków ……….90
Spis tabel ……….90