Zasady żywienia niemowląt jako fundament prawidłego rozowju
5 marca 2019
Wstęp…………5
Rozdział 1
Charakterystyka okresu niemowlęcego z uwzględnieniem okresu noworodkowego
1.1. Okres noworodkowy …………6
1.2. Okres niemowlęcy …………7
Rozdział 2.
Zapotrzebowanie na energię oraz udział i charakterystyka podstawowych składników odżywczych
2.1. Energia …………10
2.2. Białko …………11
2.3. Tłuszcze………… 12
2.4. Węglowodany …………13
2.5. Składniki mineralne i witaminy …………14
2.6. Suplementy………… 17
Rozdział 3.
Prawidłowe zasady żywienia niemowląt
3.1. Żywienie naturalne – karmienie piersią………… 20
3.1.1. Dieta kobiety w ciąży oraz w okresie karmienia …………23
3.1.2. Pokarm kobiecy …………28
3.1.3. Porównanie mleka kobiecego i mleka krowiego………… 30
3.1.4. Korzyści i przeciwwskazania wynikające z karmienia piersią………… 33
3.1.5. Trudności w karmieniu piersią …………34
3.2. Żywienie sztuczne …………35
3.2.1. Modyfikacja mleka krowiego………… 37
3.2.2. Mleko początkowe i następne………… 37
3.2.3. Wytyczne do schematu żywienia niemowląt niekarmionych piersią …………41
3.3. Żywienie mieszane …………42
3.4. Zasady wprowadzania posiłków uzupełniających …………43
3.5. Prawdziwy smak życia – bez soli i cukru …………44
3.6. Czym poić niemowlęta?………… 46
3.7. Błędy popełniane przez rodziców w żywieniu niemowląt………… 47
Rozdział 4.
Charakterystyka wybranych produktów uczulających i alergizujących
4.1. Mleko krowie …………49
4.2. Mleko owcze …………51
4.3. Jaja………… 51
4.4. Mięso………… 52
4.5. Ryby …………53
4.6. Produkty glutenowe………… 54
4.7. Miód …………55
Rozdział 5.
Jakość produktów w żywieniu niemowląt
5.1. Przechowywanie żywności …………56
5.2. Wstępne przygotowywanie posiłków …………57
5.3. Preferowane techniki kulinarne, konsystencja i wielkość posiłków………… 58
5.4. Produkty i żywność ekologiczna, a żywność wysoko przetworzona …………59
Podsumowanie………… 62
Streszczenie………… 63
Literatura …………64
Wykaz tabel………… 66
Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PRACA pod numer 92505Wpisz otrzymany kod : |
---|