Błonnik pokarmowy w profilaktyce zdrowotnej

3 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp………..2

Rozdział 1
Zasady zdrowego i prawidłowego żywienia jako modyfikowalny składnik stylu życia i zdrowia

1.1. Znaczenie diety dla zdrowia i prozdrowotnego stylu życia………..3
1.2. Piramida żywienia ………..6
1.3. Najważniejsze zasady i wymogi prawidłowego odżywiania ………..10


Rozdział 2
Błonnik jako substancja – podstawowa charakterystyka, źródła występowania

2.1. Definicyjne ujęcie błonnika pokarmowego i jego właściwości oraz zalecane spożycie ………..15
2.2. Wpływ błonnika pokarmowego na funkcjonowanie organizmu człowieka……….. 18
2.3. Źródła występowania błonnika……….. 20
2.4. Suplementacja błonnika……….. 23


Rozdział 3
Znaczenie błonnika w profilaktyce zdrowotnej

3.1. Sposób żywienia jako element profilaktyki zdrowia ………..27
3.2. Błonnik a choroby układu krążenia ………..28
3.3. Błonnik a choroby nowotworowe……….. 29
3.4. Błonnik a choroby endokrynogenne……….. 31
3.5. Analiza spożycia błonnika pokarmowego i jego frakcji w Polsce w świetle danych GUS ………..32


Zakończenie ………..35
Bibliografia ………..36
Spis rysunków………..41
Spis tabel……….. 41
Spis wykresów……….. 41

Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PRACA pod numer 92505

Wpisz otrzymany kod :

Po wpisaniu kodu, kliknij "Pobieram PDF/DOCX", pobieranie rozpocznie się automatycznie

Koszt 25 zł netto | 30,75 zł brutto