Kategoria Pielęgniarstwo Farmacja Medycyna

Profilaktyka zdrowia w grupie osób zagrozonych alkoholizmem

 


1. Wstęp………4

2.Co rozumiemy przez pojecie profilaktyki zdrowia……….8

a) Faze pierwszorzedowa (pierwotna)………9
b) Faza drugorzedowa (wtórna)………9
c) Faza trzeciorzedowa………9


3. Modele profilaktyki………10

a) Model oswiaty zdrowotnej (tradycyjny)………11
b) Model edukacji humanistycznej………11
c) Model edukacji społecznej (wpływów spolecznych)………11
d) Model edukacji w zakresię umiejetnosci zyciowych………12
e) Model form alternatywnych………12
f) Model promocji zdrowia………12


4. Ogólne wiadomosci o alkoholu………14

a) Historia spoleczno – kulturowa alkoholizmu………14
b) Srodowisko subkultury alkoholików………21
c) Zatrucia alkoholowe………23
d) Motywy picia napojów alkoholowych………26
e) Czynniki wpływajace na r...

Czytaj więcej

Wiedza pedagogiczna w percepcji pracowników służby zdrowia.

 


Wprowadzenie
……….4

Rozdzial I
Akredytacja w sluzbie zdrowia – sposobem na podniesienie jakosci swiadczen zdrowotnych

1.1. Ogólne zalozenia systemu
akredytacji………17
1.2. Zalety i korzysci wynikajace z
akredytacji……….22
1.3. Rola standardów w procesię
akredytacji……….23
1.4. Procedura postępowania
akredytacyjnego………26

Rozdzial II
...

Czytaj więcej

Wegetarianizm – korzysci i zagrozenia.

 


Wstęp……….1
Cel i zakres pracy………. 2
Materialy ……….3

Rozdzial 1
Dieta wegetarianska w pismiennictwie

1. Wegetarianizm wczoraj i dzis ……….4
2. Wegetarianizm – jego odmiany i motywy stosowania………. 6
3. Fakty i mity dotyczace miesa ……….8
3.1. Ile naprawde tluszczu zawieraja mieso i wedliny?………. 10
3.2. Dyskusja wokól miesa ……….12
3.3. Ile spozywamy miesa? ……….12
3.4. Spozywanie miesa a poziom kwasu moczowego w organizmie………. 13
3.5. Substancje szkodliwe w miesie? ……….15


Rozdzial 2
Niedobory wybranych składników odzywczych diet wegetarianskich

2.1. Bialko ……….16
2.2. Wapn i witamina D ……….20
2.3. Zelazo ……….22
2.4. Witamina B12 (cyjnanokobalamina)………. 24
2.5. Folacyna………...

Czytaj więcej

Zdrowe zywienie jako podstawa prawidlowego funkcjonowania organizmu czlowieka

 


Wstęp ………3
1. Zdrowa zywnosc ………5

1.1. Ziarna zbóz ………5
1.2. Kasze ………8
1.3. Platki owsiane ………9
1.4. Dynia ………10
1.5. Kukurydza ………13
1.6. Groch i fasola ………14
1.7. Owoce……… 18
1.8. Warzywa ………25
1.9. Ziemniaki ………37
2. Przykladowe zestawienia posilków na bazie zdrowej zywnosci ………39
Podsumowanie ………46
Bibliografia ……… 48

Uwaga: W pracy nie ma przypisów.

Czytaj więcej

Paternalizm a zasada autonomii pacjenta w rehabilitacji

 


Wstęp
………
4

Rozdzial I
Zadania rehabilitacji

1.1. Rys historyczny
………
7
1.2. Istota rehabilitacji
………
14
1.3. Podstawy prawne dzialan rehabilitacyjnych w
Polsce………22


Rozdzial II
Zasada szacunku dla autonomii pacjenta a
paternalizm

2.1. Pojecie paternalizmu
………
...

Czytaj więcej

Medycyna niekonwencjonalna

 


Wstęp………3

Rozdzial 1
Medycyna niekonwencjonalna……….5

1.1 Definicja pojecia medycyny niekonwencjonalnej……….5
1.2 Metody leczenia stosowane w medycynie niekonwencjonalnej……….8
1.3 Źródła niekonwencjonalnych metod leczenia……….14
1.4 Medycyna konwencjonalna kontra medycyna niekonwencjonalna. Miejsce medycyny alternatywnej we wspólczesnym społeczenstwie………19


Rozdzial 2
Zawód……………………………….27

2.1 Definicja i aspekty zawodu……………………….27
2.2 Etyka zawodowa……………………………….31
...

Czytaj więcej

Czekolada

 

Wstęp………3

1.Historia Czekolady………5

2.Najwieksi producenci czekolady………17

3.Proces produkcji czekolady ………25

4.1 Mieszanie………27
4.2 Mielenie………27
4.3 Konszowanie………28
4.4 Temperowanie………29
4.5 Formowanie………9
4.6 Pakowanie czekolady………30


4.Charakterystyka wybranych gatunków czekolady………32

5.Wpływ czekolady na organizm czlowieka………36

6.1 Czekolada jako lekarstwo………36
6.2 Czekolada a umysl………37
6.3 Nienasycenie a nalóg………37
6.4 Nienasycenie u kobiet a czekolada………38
6.5 Czekolada a milosc………39
6...

Czytaj więcej

Niekonwencjonalne metody leczenia

 


Wstęp

Rozdzial I.
Niekonwencjonalne metody leczenia w literaturze

1.1. Lecznictwo niekonwencjonalne – definiowanie i kryteria podzialu
1.2. Niekonwencjonalne metody leczenia stosowane na swiecie
1.3. Miejsce lecznictwa niekonwencjonalnego w medycynie
1.4. Przyczyny stosowania niekonwencjonalnych metod leczenia w społeczenstwie polskim

Rozdzial II.
Metodologia badan

2.1. Cel badan
2.2. Problemy badawcze
2.3. Hipotezy
2.4. Metoda badan
2.5. Technika badan
2.6. Charakterystyka grupy badawczej
2.7. Przebieg procesu badawczego

Rozdzial III.
Analiza wyników badan

Podsumowanie
Wnioski
Streszczenie
Bibliografia

Zalaczniki:
Kwestionariusz wywiadu
Kwestionariusz ankiety

Czytaj więcej

Elektromagnetyczna aparatura diagnostyczna i terapeutyczna.

 


Wstęp 2

Rozdzial I.
Wiadomosci podstawowe 4

1.1. Pola elektromagnetyczne wielkiej i malej czestotliwosci 4
1.2. Pola o czestotliwosci 0,1-300 MHZ (Radiofale) 5
1.3. Pola o czestotliwosci 300-300000 MHZ (Mikrofale) 7
1.4. Pola elektryczne i magnetyczne malej czestotliowosci 8
1.5. Promieniowanie jonizujace 9
1.6. Rezonans magnetyczny 9
1.7. Rentgenodiagnostyka 12

Rozdzial II.
Ekspozycja pacjentów 16

2.1. Terapia stalymi i wolnozmiennymi polami magnetycznymi 16
2.2. Diatermie fizykoterapeutyczne 16
2.3. Diatermie chirurgiczne i do terapii nowotworów 16
2.3. Diagnostyka – stymulacje w ukladzie nerwowym za pomoca impulsów elektromagnetycznych 17
2.4...

Czytaj więcej

Leki homeopatyczne w zwalczaniu dolegliwosci menopauzy

 


Wstęp……..3

Rozdzial I.
Menopauza i klimakterium – rózne pojecia……..4

1.1 Wiek prokreacyjny w życiu kobiety
1.2 Okres starzenia się w życiu kobiety
1.3 Etap przejsciowy w życiu kobiety, pomiedzy wiekiem prokreacyjnym a poczatkiem starzenia sie
1.4 Róznice miedzy pojeciem menopauza (menopauza) i klimakterium (climacterium)

Rozdzial II.
Zaburzenia cyklu menstruacyjnego……..15

2.1 Ustawanie czynnosci gonad
2.2 Ustanie jajnikowej syntezy estrogenów oraz progesteronu

Rozdzial III.
Dolegliwosci ze strony ukladu krazenia w okresie menopauzy……..17

3.1 Uderzenia goraca
3.2 Poty nocne
3.3 Bóle glowy

Rozdzial IV.
Dolegliwosci ze strony narzadów ruchu w okresie menopauzy……..20

4...

Czytaj więcej

Dieta jako wspólczynnik wspomagajacy leczenie farmakologiczne cukrzycy.

 



Rozdzial I.
Historia badan nad cukrzyca ……… 2

Rozdzial II.
Przyczyny cukrzycy ……… 4

Rozdzial III.
Istota cukrzycy i jej rodzaje ……… 8

Rozdzial IV.
Powiklania cukrzycy ……… 13

Rozdzial V.
Metody samokontroli pacjenta ……… 18

Rozdzial VI.
Sposoby leczenia cukrzycy ……… 22

Rozdzial VII.
Leczenie farmakologiczne ……… 24

– insulina
– doustne leki hipoglikemizujace

Rozdzial VIII.
Leczenie dietetyczne ……… 33

– cel i podstawowe zasady diety
– zapotrzebowanie energetyczne
– rola poszczególnych składników pokarmowych i pozywienia w diecie
– sztuczne srodki slodzace i wyroby dietetyczne dla chorych na cukrzyce
– technologia sporzadzania posilków
– zhar...

Czytaj więcej

Alergie pokarmowe u dzieci.

 


Wstęp………3
Rozdzial I.

1. Alergie, alergeny, alergie pokarmowe………3
2. Leczenie i wykrywanie alergii pokarmowych………6


Rozdzial II.
Choroby alergiczne

1. Choroba trzewna – celiakia………9
Celiakia jako choroba przewlekla………9
Przebieg choroby………9
Dieta bezglutenowa ………11
2. Fenyloketonuria………12
Co się dzieje w organizmie chorego dziecka………13
Dlaczego nadmiar fenyloalaniny jest szkodliwy?………13
Leczenie dzieci chorych na fenyloketonurie………14
Przykladowy jadlospis dla dziecka chorego na fenyloketonurie………17
Rozpoznanie fenyloketonurii………17
3. Galaktozemia………18
Postacie, objawy, rozpoznanie i leczenie galaktozemii………18
4...

Czytaj więcej

Lecznicze srodki zabezpieczajace.

 


Wstęp……….3

Rozdzial I.
Idea leczniczych środków zabezpieczajacych……….5

1.1. Lecznicze srodki zabezpieczajace w kodeksię karnym z 1932 roku ……….8
1.2. Lecznicze srodki zabezpieczajace w kodeksię karnym z 1969 roku ……….12
1.3. Lecznicze srodki zabezpieczajace w kodeksię karnym z 1997 roku………. 17

Rozdzial II.
Cele i funkcje środków zabezpieczajacych……….20

Rozdzial III.
Przeslanki stosowania leczniczych środków zabezpieczajacych……….26

3.1. Przeslanki ogólne w przedmiocie zastosowania środków zabezpieczajacych ……….27
3.2. Przeslanki szczególne postępowania w przedmiocie zastosowania środków zabezpieczajacych ……….29
3.3...

Czytaj więcej

Zywnosc niskokaloryczna.

 


Wstęp ………. 4

Rozdzial I.
Rola i znaczenie zywnosci niskokalorycznej w zywieniu czlowieka

1.1. Zarys historyczny nauki o zywieniu. ………. 6
1.2. Zdrowotne aspekty diety i zywnosci niskokalorycznej ………. 9
1.3. Obecna sytuacja swiata i zwiazane z tym problemy wynikajace z uwarunkowan polityczno ekonomicznych ………. 19

Rozdzial II.
Zywnosc niskokaloryczna – podstawowe zagadnienia

2.1. Technologiczne aspekty produkcji zywnosci niskokalorycznej ……….22
2.2. Charakterystyczne cechy produktu niskokalorycznego ……….25
2.3. Surowce do produkcji zywnosci niskokalorycznej ……….27
2.3.1. Bialkowe zamienniki tluszczu ……….30
2.3.2...

Czytaj więcej

Anoreksja wśród dziewcząt oraz młodych kobiet.

 


Wstęp………….3

Rozdzial I.
Problematyka osób chorych na anoreksje w świetle literatury przedmiotu ………….5

Rozdzial II.

2.1. Zaburzenia laknienia i miejsce anoreksji posród nich ………….9
2.2. Objawy anoreksji i jej przebieg ………….12


Rozdzial III.
Media, reklama wizualna a anoreksja Anoreksja w świetle psychologii reklamy ………….20

Rozdzial IV.
Srodowisko rodzinne i jego wpływ na przebieg choroby ………….23

Rozdzial V.
Leczenie anoreksji – rokowania i formy terapii ………….30

Rozdzial VI.
Profilaktyka w anoreksji. Rodzaje, cele, zadania działalności profilaktycznej ………….38

Rozdzial VII.
Metodologia badan wlasnych

7.1. Cel, przedmiot i problematyka badan ………….44
7.2. Hipotezy badawcze ………….45
7...

Czytaj więcej