Wpływ środków psychotropowych na życie narkomana

Wstęp…………3 Rozdział I Narkomania jako zjawisko       1.1 Zjawisko narkomanii…………4 1.2 Przyczyny sięgania po środki odurzające…………8 1.3 Życie na krawędzi…………12 Rozdział II Charakterystyka wybranych środków odurzających 2.1 Konopie indyjskie: marihuana i haszysz………….15 2.2. Morfina heroina oraz tzw. „kompot” ………….17 2.3. Psychostymulanty, Więcej

Masa ciała a satysfakcja z życia studentek Wydziału XYZ

Wstęp………3 Rozdział 1 Teoretyczne wprowadzenie do tematyki pracy 1.1. Satysfakcja z życia – definicja i uwarunkowania……… 6 1.2. Otyłość – przyczyny, zagrożenia i profilaktyka………10 1.3. Wpływ masy ciała na samoocenę i satysfakcję z życia w świetle badań ………12 Rozdział 2 Więcej

Hormon wzrostu jako substancja dopingująca w sporcie

Wstęp ……….7 Rozdział 1 Charakterystyka hormonu wzrostu 1.1. Hormon wzrostu – budowa i rola w organizmie………. 9 1.2. Działanie biologiczne ……….12 1.3. Czynniki wpływające na wydzielanie hormonu wzrostu………. 13 1.4. Hormon wzrostu a IGF-1 (Insulinopodobny czynnik wzrostu-1)………. 16 Rozdział 2 Więcej

Nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna młodzieży w Szkole Ponadgimnazjalnej

Wstęp………7 Rozdział 1 Przegląd literatury 1.1. Definicja zdrowia, czynniki wpływające na zdrowie ………10 1.2. Rola aktywności fizycznej w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu ………13 1.3. Zdrowie i zachowania zdrowotne młodzieży szkolnej w świetle badań ………17 Rozdział 2 Metodologia badań własnych 2.1. Cel Więcej

Wpływ wybranych uzależnień na skórę

Wstęp……..4 Rozdział I Skóra człowieka – budowa i funkcje 1.1. Budowa skóry…….. 6 1.2. Podstawowe funkcje skóry…….. 8 Rozdział II Wpływ palenia tytoniu na skórę człowieka 2.1. Genotoksyczna aktywność składników dymu tytoniowego…….. 11 2.2. Wpływ palenia na funkcjonowanie skóry ……..14 Więcej

Witaminy z grupy B w preparatach kosmetycznych

Wstęp……….4 Rozdział 1 Zdrowie skóry 1.1. Budowa i fizjologia skóry………. 6 1.2. Procesy starzenia się skóry………. 9 1.3. Uwarunkowania zdrowia skóry ……….14 Rozdział 2 Witaminy – podstawowe informacje. 2.1. Historia odkrycia ……….18 2.2. Klasyfikacja i rodzaje witamin oraz ich rola Więcej

Aktywność fizyczna osób starszych

Wstęp……….4 Rozdział 1 Podstawy teoretyczne podejmowanego tematu 1.1. Charakterystyka procesu starzenia………. 6 1.2. Znaczenie aktywności fizycznej w funkcjonowaniu osób starszych………. 9 1.3. Ocena aktywności fizycznej osób starszych – przegląd piśmiennictwa………. 11 Rozdział 2 Metodologia badań 2.1. Cel badań ……….15 2.2. Więcej

Wpływ dopingu farmakologicznego na zdrowie w opinii studentów XXX

Wstęp……..9 Rozdział 1 Przegląd literatury 1.1. Definicja i zjawisko dopingu ……..10 1.2. Rodzaje dopingu i wpływ na zdrowie ……..14 1.2.1. Doping farmakologiczny ……..14 1.2.2. Doping fizjologiczny ……..16 1.2.3. Doping genetyczny ……..18 1.3. Przyczyny stosowania dopingu…….. 19 Rozdział 2 Metodologia badań Więcej

Aktywność fizyczna osób chorych na cukrzycę

Wstęp……..6 Rozdział 1 Problematyka w świetle literatury 1.1. Cukrzyca – charakterystyka choroby ……..7 1.2. Cukrzyca a wysiłek fizyczny…….. 9 Rozdział 2 Metodologiczne podstawy badań własnych 2.1. Cel badań ……..12 2.2. Problemy badawcze…….. 12 2.3. Organizacja i metody badań…….. 12 Rozdział Więcej

Uzależnienie od stosowania diet w środowisku akademickim

Wstęp……….4 Rozdział 1 Diety i uzależnienie od diet       1.1. Popularność diet – skala i przyczyny tego zjawiska……….5 1.2. Dziesięć najpopularniejszych diet i metody ich propagowania……….9 1.3. Czym jest uzależnienie od diet?……….14 1.4. Permareksja oraz inne zaburzenia odżywiania……….17 Rozdział 2 Diety Więcej

Autyzm

Wstęp………4 Rozdział I Autyzm – charakterystyka zagadnienia 1.1 Definicja autyzmu w ujęciu wybranych autorów……… 7 1.2 Kryteria diagnostyczne ………9 1.3 Trudności w diagnozowaniu autyzmu ………11 1.4 Wpływ autyzmu na życie……… 15 Rozdział II Rozwój intelektualny dziecka z autyzmem 2.1 Możliwości Więcej

Bezpieczeństwo zdrowotne pacjenta

Wstęp Rozdział 1 Bezpieczeństwo w literaturze przedmiotu       1.1. Pojęcie bezpieczeństwa – teoretyczne aspekty 1.2. Podstawy polskiej strategii i polityki bezpieczeństwa zdrowotnego 1.3. Bezpieczeństwo zdrowotne w Unii Europejskiej Rozdział 2 Socjologia medycyny       2.1 Socjologiczne koncepcje zdrowia i choroby 2.2 Funkcjonalność i Więcej

Leczenie obrzęku limfatycznego

I. Wstęp. II. Nowotwór piersi       2.1 Epidemiologia, rodzaje i symptomy. 2.2 Diagnostyka i profilaktyka. 2.3 Techniki operacyjne. 2.4 Następstwa mastektomii. 2.5 Rehabilitacja. III. Obrzęk limfatyczny       3.1 Epidemiologia i symptomy. 3.2 Leczenie. 3.3 Kinesiology Taping jako metoda rehabilitacji obrzęku limfatycznego. IV. Więcej

Plan opieki pielegniarskiej pacjenta z choroba Parkinsona

Wykaz skrótów…………. 5 1. Wstęp…………. 6 2. Cel i zakres pracy…………. 10 3. Anatomia i fizjonomia ukladu nerwowego…………. 11 3.1. Uklad nerwowy w chorobie Parkinsona ………….23 4. Epidemiologia choroby Parkinsona ………….26 5. Obraz kliniczny i rozpoznanie choroby Parkinsona…………. 27 6. Więcej

Opis przypadku choroby Parkinsona na podstawie dokumentacji medycznej

Wykaz skrótów…………. 5 1. Wstęp…………. 6 2. Cel i zakres pracy…………. 10 3. Anatomia i fizjonomia ukladu nerwowego…………. 11 3.1. Uklad nerwowy w chorobie Parkinsona ………….23 4. Epidemiologia choroby Parkinsona ………….26 5. Obraz kliniczny i rozpoznanie choroby Parkinsona…………. 27 6. Więcej

Choroba Parkinsona a zespoly parkinsonowskie i parkinsonizm plus

Wykaz skrótów…………. 5 1. Wstęp…………. 6 2. Cel i zakres pracy…………. 10 3. Anatomia i fizjonomia ukladu nerwowego…………. 11 3.1. Uklad nerwowy w chorobie Parkinsona ………….23 4. Epidemiologia choroby Parkinsona ………….26 5. Obraz kliniczny i rozpoznanie choroby Parkinsona…………. 27 6. Więcej

Profilaktyka zdrowia w grupie osób zagrozonych alkoholizmem

1. Wstęp………4 2.Co rozumiemy przez pojecie profilaktyki zdrowia……….8 a) Faze pierwszorzedowa (pierwotna)………9 b) Faza drugorzedowa (wtórna)………9 c) Faza trzeciorzedowa………9 3. Modele profilaktyki………10 a) Model oswiaty zdrowotnej (tradycyjny)………11 b) Model edukacji humanistycznej………11 c) Model edukacji społecznej (wpływów spolecznych)………11 d) Model edukacji Więcej

Wiedza pedagogiczna w percepcji pracowników służby zdrowia.

Wprowadzenie ……….4 Rozdzial I Akredytacja w sluzbie zdrowia – sposobem na podniesienie jakosci swiadczen zdrowotnych 1.1. Ogólne zalozenia systemu akredytacji………17 1.2. Zalety i korzysci wynikajace z akredytacji……….22 1.3. Rola standardów w procesię akredytacji……….23 1.4. Procedura postępowania akredytacyjnego………26 Rozdzial II Reforma Więcej

Wegetarianizm – korzysci i zagrozenia.

Wstęp……….1 Cel i zakres pracy………. 2 Materialy ……….3 Rozdzial 1 Dieta wegetarianska w pismiennictwie 1. Wegetarianizm wczoraj i dzis ……….4 2. Wegetarianizm – jego odmiany i motywy stosowania………. 6 3. Fakty i mity dotyczace miesa ……….8 3.1. Ile naprawde tluszczu Więcej

Zdrowe zywienie jako podstawa prawidlowego funkcjonowania organizmu czlowieka

Wstęp ………3 1. Zdrowa zywnosc ………5 1.1. Ziarna zbóz ………5 1.2. Kasze ………8 1.3. Platki owsiane ………9 1.4. Dynia ………10 1.5. Kukurydza ………13 1.6. Groch i fasola ………14 1.7. Owoce……… 18 1.8. Warzywa ………25 1.9. Ziemniaki ………37 2. Przykladowe zestawienia Więcej

Paternalizm a zasada autonomii pacjenta w rehabilitacji

Wstęp ……… 4 Rozdzial I Zadania rehabilitacji 1.1. Rys historyczny ……… 7 1.2. Istota rehabilitacji ……… 14 1.3. Podstawy prawne dzialan rehabilitacyjnych w Polsce………22 Rozdzial II Zasada szacunku dla autonomii pacjenta a paternalizm 2.1. Pojecie paternalizmu ……… 24 2.2. Pojecie Więcej

Medycyna niekonwencjonalna

Wstęp………3 Rozdzial 1 Medycyna niekonwencjonalna……….5 1.1 Definicja pojecia medycyny niekonwencjonalnej……….5 1.2 Metody leczenia stosowane w medycynie niekonwencjonalnej……….8 1.3 Źródła niekonwencjonalnych metod leczenia……….14 1.4 Medycyna konwencjonalna kontra medycyna niekonwencjonalna. Miejsce medycyny alternatywnej we wspólczesnym społeczenstwie………19 Rozdzial 2 Zawód……………………………….27 2.1 Definicja i Więcej

Czekolada

Wstęp………3 1.Historia Czekolady………5 2.Najwieksi producenci czekolady………17 3.Proces produkcji czekolady ………25 4.1 Mieszanie………27 4.2 Mielenie………27 4.3 Konszowanie………28 4.4 Temperowanie………29 4.5 Formowanie………9 4.6 Pakowanie czekolady………30 4.Charakterystyka wybranych gatunków czekolady………32 5.Wpływ czekolady na organizm czlowieka………36 6.1 Czekolada jako lekarstwo………36 6.2 Czekolada a umysl………37 Więcej

Niekonwencjonalne metody leczenia

Wstęp Rozdzial I. Niekonwencjonalne metody leczenia w literaturze 1.1. Lecznictwo niekonwencjonalne – definiowanie i kryteria podzialu 1.2. Niekonwencjonalne metody leczenia stosowane na swiecie 1.3. Miejsce lecznictwa niekonwencjonalnego w medycynie 1.4. Przyczyny stosowania niekonwencjonalnych metod leczenia w społeczenstwie polskim Rozdzial II. Więcej

Elektromagnetyczna aparatura diagnostyczna i terapeutyczna.

Wstęp 2 Rozdzial I. Wiadomosci podstawowe 4 1.1. Pola elektromagnetyczne wielkiej i malej czestotliwosci 4 1.2. Pola o czestotliwosci 0,1-300 MHZ (Radiofale) 5 1.3. Pola o czestotliwosci 300-300000 MHZ (Mikrofale) 7 1.4. Pola elektryczne i magnetyczne malej czestotliowosci 8 1.5. Więcej

Leki homeopatyczne w zwalczaniu dolegliwosci menopauzy

Wstęp……..3 Rozdzial I. Menopauza i klimakterium – rózne pojecia……..4 1.1 Wiek prokreacyjny w życiu kobiety 1.2 Okres starzenia się w życiu kobiety 1.3 Etap przejsciowy w życiu kobiety, pomiedzy wiekiem prokreacyjnym a poczatkiem starzenia sie 1.4 Róznice miedzy pojeciem menopauza Więcej

Dieta jako współczynnik wspomagający leczenie farmakologiczne cukrzycy.

Rozdzial I. Historia badan nad cukrzyca ……… 2 Rozdzial II. Przyczyny cukrzycy ……… 4 Rozdzial III. Istota cukrzycy i jej rodzaje ……… 8 Rozdzial IV. Powiklania cukrzycy ……… 13 Rozdzial V. Metody samokontroli pacjenta ……… 18 Rozdzial VI. Sposoby leczenia Więcej

Alergie pokarmowe u dzieci.

Wstęp………3 Rozdzial I. 1. Alergie, alergeny, alergie pokarmowe………3 2. Leczenie i wykrywanie alergii pokarmowych………6 Rozdzial II. Choroby alergiczne 1. Choroba trzewna – celiakia………9 Celiakia jako choroba przewlekla………9 Przebieg choroby………9 Dieta bezglutenowa ………11 2. Fenyloketonuria………12 Co się dzieje w organizmie chorego Więcej

Lecznicze srodki zabezpieczajace.

Wstęp……….3 Rozdzial I. Idea leczniczych środków zabezpieczajacych……….5 1.1. Lecznicze srodki zabezpieczajace w kodeksię karnym z 1932 roku ……….8 1.2. Lecznicze srodki zabezpieczajace w kodeksię karnym z 1969 roku ……….12 1.3. Lecznicze srodki zabezpieczajace w kodeksię karnym z 1997 roku………. 17 Więcej

Zywnosc niskokaloryczna.

Wstęp ………. 4 Rozdzial I. Rola i znaczenie zywnosci niskokalorycznej w zywieniu czlowieka 1.1. Zarys historyczny nauki o zywieniu. ………. 6 1.2. Zdrowotne aspekty diety i zywnosci niskokalorycznej ………. 9 1.3. Obecna sytuacja swiata i zwiazane z tym problemy wynikajace Więcej

Anoreksja wśród dziewcząt oraz młodych kobiet.

Wstęp………….3 Rozdzial I. Problematyka osób chorych na anoreksje w świetle literatury przedmiotu ………….5 Rozdzial II. 2.1. Zaburzenia laknienia i miejsce anoreksji posród nich ………….9 2.2. Objawy anoreksji i jej przebieg ………….12 Rozdzial III. Media, reklama wizualna a anoreksja Anoreksja w Więcej

Mózgowe porazenie dzieciece.

1 Prawidlowy rozwój niemowlat 1.1 Rozwój w okresie niemowlecym. 2 Definicja i etiologia mózgowego porazenia dzieciecego 2.1 Podzial. 3 Metody usprawniania ruchowego 3.1 Metoda Bobatch 3.2 Metoda Vojty 3.3 Metoda Faya 3.4 Metoda Domana 3.5 Metoda Phelpsa 3.6 Metoda Kabata Więcej

Rola ruchu i wysilku fizycznego w leczeniu cukrzycy.

Wstęp………5 Rozdzial 1. Etiologia cukrzycy 2.1 Etiologia cukrzycy typu I (insulinozaleznej)……….7 2.2 Etiologia cukrzycy typu II (insulinoniezaleznej)……….7 2.3 Etiologia cukrzycy typu III………8 Rozdzial 2. Podzial, objawy i rozpoznanie cukrzycy 3.1 Podzial cukrzycy……….9 3.2 Objawy wczesne……….9 3.3 Objawy pózne……….9 3.4 Rozpoznanie Więcej

Zlamanie kosci przedramienia.

Wstęp………2 Rozdzial I. Anatomia funkcjonalna przedramienia 1.1. Kosci przedramienia……… 4 1.2. Stawy przedramienia ………7 1.3. Miesnie przedramienia ………10 1.4. Unerwienie przedramienia ………13 1.5. Mechanika przedramienia ………15 Rozdzial II. Najczestsze zlamania kosci przedramienia 2.1. Zlamania trzonów kosci przedramienia ………19 2.2. Zlamania Więcej

Przyczyny i wybrane metody usprawniania w zespolach bólowych dolnego odcinka kregoslupa.

Wstęp 1.1 Wprowadzenie ………… 3 1.2 Budowa i mechanika kregoslupa ………… 4 Cel pracy ………… 8 Rozdzial 1.Objawy,klasyfikacja i charakter bólów kregoslupa 3.1 Klasyfikacja wg Rapaly …………9 3.2 Klasyfikacja wg Degi ………… 11 Rozdzial 2.Przyczyny bólów kregoslupa 4.1 Dyskopatia …………12 Więcej

Wpływ nieodzywczych składników zywnosci na zdrowie czlowieka.

Wstęp Rozdzial I. Charakterystyka składników pokarmowych 1.1. Odzywcze skladniki pokarmowe 1.1.1. Bialka 1.1.2. Weglowodany 1.1.3. Tluszcze 1.1.4. Cholesterol 1.1.5. Skladniki mineralne 1.1.6. Kwasy 1.1.7. Witaminy 1.1.8. Woda 1.1.9. Metale ciezkie 1.2. Nieodzywcze skladniki pokarmowe 1.2.1. Barwniki 1.2.2. Pestycydy 1.2.3. Substancje Więcej

Protezoplastyka stawu biodrowego.

Wstęp………..2 Rozdzial I. Podstawy budowy i funkcje stawu biodrowego 1.1. Anatomia ……….. 4 1.2. Biomechanika ……….. 16 1.3. Patogeneza ……….. 20 Rozdzial II. Teoria zabiegów endoprotezoplastycznych i usprawnianie 2.1. Rys historyczny ………..24 2.2. Typy endoprotez ………..26 2.3. Protezoplastyka cementowa ……….. Więcej

Zywnosc i zywienie.

Wstęp. Rozdzial I. Zywnosc i jego znaczenie……….4 1.1. Pojecie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, srodowiskowe i zwiazane ze stylem zycia. 1.2.Relacje miedzy zywnoscia, zywieniem a zdrowiem. 1.3.Racjonalne zywienie. 1.4. Skladniki pozywienia. Rozdzia II.Niedobory zywieniowe i choroby z nich powstajace………..18 2.1. Więcej

Kompleksowa rehabilitacja osób ze zmianami zwyrodnieniowymi odcinka szyjnego kregoslupa.

1. Wstęp 2. Anatomia funkcjonalna 2.1 Ogólna budowa kregoslupa 2.2 Budowa kregów szyjnych 2.3 Segment ruchowy 2.4 Unerwienie kregoslupa 3. Biomechanika kregoslupa 3.1 Zespól miesniowy odcinka szyjnego 3.2 Fizjologiczne krzywizny kregoslupa 3.3 Zakresy ruchów 3.4 Ruchy kregoslupa a swiatlo kanalu Więcej

Struktura spozycia produktów zwierzecych i roslinnych jako czynnik ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych

Wstęp………..3 Rozdzial I. Charakterystyka odzywczych składników pokarmowych i ich wpływ na zdrowie czlowieka…………5 1.1. Odzywcze skladniki pokarmowe 1.1.1. Bialka 1.1.2. Tluszcze 1.1.3. Cholesterol 1.1.4. Skladniki mineralne 1.1.5. Witaminy 1.2. Wpływ odzywczych składników pokarmowych na zdrowie czlowieka 1.2.1. Wpływ bialka na Więcej

Usprawnianie rehabilitacyjne w uszkodzeniu obwodowego neuronu ruchowego.

Streszczenie …….2 Resume…….3 Spis tresci…….4 Wstęp…….7 Rozdzial I. Anataomia obwodowego ukladu nerwowego z uwzglednieniem rodzajów zaburzen 1. Charakterystyka kliniczna obwodowego ukladu nerwowego…….10 2. Struktury czesci obwodowej ukladu nerwowego…….14 2.1. Nerwy czaszkowe…….14 2.2. Nerwy rdzeniowe…….18 2.3. Wlókna ukladu autonomicznego…….21 3. Rozwój Więcej

Wspólzycie seksualne a choroby przenoszone droga plciowa.

Wstęp………4 Streszczenie ………5 Rozdzial I 1. Problematyka wspólzycia seksualnego i chorób przenoszonych droga plciowa 1.1 Definicja pojecia wspólzycia seksualnego……..6 1.2 Choroby przenoszone droga plciowa……..8 1.3 Choroby weneryczne i ich charakterystyka……..10 Rozdzial II 2. Udział pielegniarki w zapobieganiu chorób przenoszonych droga Więcej

Wiedza praktykujacych kosmetyczek o etiopatogenezie, leczeniu i profilaktyce zakazen nieonkogennymi postaciami wirusa brodawczaka ludzkiego

1. Wstęp ………… 3 1.1 Epidemiologia zakazen wirusem HPV ………… 3 1.2 Budowa wirusa HPV ………… 4 1.3 Obraz kliniczny zakazen wirusem HPV ………… 7 1.3.1 Wirusy niskiego ryzyka ………… 7 1.3.2 Wirusy wysokiego ryzyka ………… 11 1.4 Diagnostyka ………… Więcej

Dieta jako jeden z czynników zwiekszajacych ryzyko raka jelita grubego.

Wstęp………3 Rozdzial 1. Budowa i funkcje jelita grubego 1.1. Charakterystyka poszczególnych odcinków jelita grubego………4 1.2. Sciana jelita………7 1.3. Fizjologia jelita grubego Rozdzial 2. Czynniki zywieniowe wpływajace na rozwój raka jelita grubego. 2.1. Racjonalne odzywianie jako nieodlaczny element zdrowego stylu zycia………10 Więcej

Profilaktyka nowotworów- znaczenie badan przesiewowych w zwalczaniu raka piersi.

Wstęp………4 Rozdzial 1. Profilaktyka nowotworów. 1.1. Sytuacja epidemiologiczna w Polsce………5 1.2. Profilaktyka………7 1.2.1. Profilaktyka pierwotna………7 1.2.2. Profilaktyka wtórna………10 1.2.3. Profilaktyka III stopnia………13 1.3. Programy prewencyjne………14 1.3.1. Populacyjny program wczesnego wykrywania raka piersi………17 1.3.2. Program opieki nad rodzinami wysokiego, dziedzicznie uwarunkowanego Więcej

Róznice w sposobie odzywiania się studentów uprawiajacych wybrane dyscypliny sportowe.

Wstęp ……….4 I Czesc teoretyczna 1. Procesy energetyczne ……….5 1.1. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii ……….6 1.2. Calkowita przemiana materii ……….7 1.3. Kryteria ciezkosci pracy ……….8 1.4. Źródła energii w pracy miesni ……….9 2. Skladniki odzywcze ……….11 2.1. Skladniki energetyczne………. Więcej

Ocena spozycia warzyw i owoców w populacji gimnazjalistów.

Wstęp…….3 Rozdzial I. Czesc teoretyczna…………5 1. Charakterystyka wieku i opis wieku dorastania 2. Zasady racjonalnego zywienia młodzieży gimnazjalnej 2.1. Norma zywienia 2.2. Dzienna racja pokarmowa 3. Znaczenie warzyw i owoców w diecie 3.1. Wpływ wybranych substancji zawartych w warzywach i Więcej

Problem bezpieczenstwa zywnosci w świetle FAO.

1. Wporwadzenie 2. Przeglad pismiennictwa 2.1. Rys historyczny FAO 2.2. Pojecie glodu 2.3. Przyczyny glodu na swiecie 2.4. Sposoby likwidacji glodu na swiecie 2.5. Programy FAO 2.6. System bezpieczenstwa zywnosciowego 2.6.1. Warunki bezpieczenstwa zywnosciowego 2.6.2. Wymiary bezpieczenstwa zywnosciowego 2.6.2.1. Wymiar Więcej

Kosmetologiczne i medyczne aspekty starzenia się skóry.

Wstęp………3 1. Skóra. 1.1. Budowa skóry………6 1.2. Przydatki skóry………10 2. Mechanizm starzenia się skóry. 2.1. Zmiany w obrebie naskórka………12 2.2. Zmiany w obrebie skóry wlasciwej………13 2.3. Zmiany w obrebie przydatków skóry………13 3. Zmiany w wygladzie skory. 3.1. Charakterystyka starzejacej się Więcej

Opieka porodowa jako wyraz troski o zdrowie dziecka .

Wstęp……….3 Rozdzial I Organizacja opieki porodowej w Polsce 1.1 Opieka porodowa – definicja, istota i podstawowe zalozenia……….5 1.2 Cele opieki porodowej……….10 1.3 Zalecenia w zakresię opieki porodowej……….13 1.4 Trójpoziomowa organizacja opieki porodowej……….18 1.5 Opieka profilaktyczna nad kobieta ciezarna……….22 1.6 Edukacja Więcej