Jakość

Zarządzanie jakością jako kluczowy element zarządzania hotelem

Wstęp……..9

Rozdział 1
Istota hotelarstwa
1.1. Charakterystyka pojęć hotel i hotelarstwo ……..11
1.2. Rodzaje usług hotelowych i ich znaczenie dla obiektu…….. 13
1.3. Struktura zarządzania hotelem…….. 17

Rozdział 2
Zarządzanie jakością jako element zarządzania hotelem
2.1. Jakość – pojęcie i istota ……..20
2.2. Znaczenie jakości w przedsiębiorstwie hotelarskim…….. 21
2.3. Czynniki kształtujące jakość usług hotelarskich ……..24

Rozdział 3
Metodologia badań
3.1. Cel badań i problemy badawcze ……..28
3.2. Metody badawcze…….. 29
3.3. Materiał badań…….. 29

Rozdział 4
Ocena jakości usług hotelarskich
4.1. Charakterystyka badanego obiektu…….. 33
4.2...

więcej

Analiza czynników wpływających na jakość wykonywanych mebli.


Wstęp…………5

Rozdział I.
Wymagania jakościowe stawiane meblom…………8

1. Charakterystyka PN na meble mieszkaniowe …………16
2. Klasyfikacja i typizacja mebli …………21
3. Certyfikacja …………21


Rozdział II.
Klasyfikacja mebli w oparciu o różne kryteria …………24

Rozdział III.
System produkcyjny i jego otoczenie …………28

1. Pojęcie systemu produkcyjnego …………29
2. Wektory wejścia i wyjścia podczas produkcji mebli …………32
3. Analiza SWOT …………34


Rozdział IV.
Proces wytwórczy mebli …………36

1. Charakterystyka surowców i materiałów podstawowych i pomocniczych …………39
2. Techniczne środki produkcji …………53
3. Metody nadawania kształtu elementom meblowym …………58
3.1. Obróbka cięciem …………58
3.2...

więcej

Problemy kształtowania jakości wyrobu.

Wprowadzenie………4

Rozdział 1.
System produkcyjny z uwzględnieniem podstawowych zagadnień z zakresu jakości i ich definicje………..8

1.1.Charakterystyka systemu produkcyjnego
1.2.Analiza elementów wektora wejścia i wyjścia systemu produkcyjnego
1.3.Otoczenie systemu produkcyjnego
1.4.Kryteria organizacji i projektowania systemu produkcyjnego
1.5.Metoda oceny produktywności systemów produkcyjnych


Rozdział 2.
Analiza przedsięwzięcia z zakresu doskonalenia jakości………..36

2.1.Metoda 0 defektów
2.2.Filozofia Kaizen
2.2.1.Kaizen gwarancją sukcesu przedsiębiorstwa
2.2.2.TQC (totalna kontrola jakości) a Kaizen
2.2.3.Kaizen a innowacje
2.3.Doskonalenie zasady funkcjonowania TQM
2.4...

więcej

Zarządzanie jakością w firmie produkcyjnej.

Wstęp………3

Rozdział I

Podstawowe modele zarządzania jakości………5

1. Geneza powstania systemów jakości oraz rodzina ISO9000 5
2. Co to jest system jakości?………16
3. Systemy zgodne z zasadami TQM………18
4. System jakości zgodny z normami ISO serii 9000………24
6. Porównanie norm ISO serii 9000 i TQM………34
7. Modele systemu zarządzania jakością………35


Rozdział II
Wdrażanie systemu jakości………44

1. Trudne pytania………44
2...

więcej

Wewnętrzna kontrola jakości mleka i jego przetworów w okręgowej spółdzielni mleczarskiej.

Wprowadzenie………4

1.1. Definicje jakości
1.2. Inne definicje z dziedziny jakości

Rozdział 1
Analiza systemu produkcyjnego w odniesieniu do wyrobów spożywczych…….7

2.1. Ogólna charakterystyka systemu produkcyjnego
2.2. Elementy wektora wejścia i wyjścia systemu produkcyjnego
2.3. Zagadnienia ekologiczne w systemie produkcyjnym
i zapewnienie jakości w procesię produkcyjnym
2.4. Zapewnienie jakości w procesię produkcyjnym
2.5. Planowanie i sterowanie procesem produkcyjnym

Rozdział 2.
Charakterystyka obiektu badawczego……….24

3.1. Struktura organizacyjna
3.2. Rodzaj wytwarzanych produktów mleczarskich
3.3. Charakterystyka procesu wytwarzania w/w produktów
3.4...

więcej

Analiza czynników decydujących o wdrażaniu TQM


Wstęp ……… 3

Rozdział I.
Ewolucja podejścia do jakości ………7

1.1. Historia pojęcia jakości ………7
1.1.1. Powstanie i rozwój pojęcia jakości ………7
1.1.2. Jakość współczesna ………8
1.1.3. Przyszłościowe spojrzenie na jakość ………11
1.2. Jakość w ujęciu norm ISO ……… 11
1.2.1. Charakterystyka norm ISO, dotyczących jakości ……… 11
1.2.2. Systemy produkcyjne i ich elementy ……… 19
1.3. Działania korygujące jako element doskonalenia jakości ………25
1.3.1. Proces ciągłego doskonalenia jakości ……… 25
1.3.2. Charakterystyka działań korygujących ………27


Rozdział II.
Podstawy do wdrażania elementów TQM ………31

2.1. Systemy jakości według norm ISO 9000 ……… 31
2.1.1...

więcej

Zbieżność elementów jakościowych metod QFD i LQD


Wstęp

Rozdział I.
Charakterystyka i analiza metody dopasowania funkcji jakości

1.1. Charakterystyka metody QFD
1.2. Analiza metody QFD
1.2.1. Wymagania klienta
1.2.2. Ocena ważności wymagań klientów
1.2.3. Punkty słabości serwisu
1.2.4. Kształtowanie produktu
1.2.5. Mierzalne wartości docelowe
1.2.6. Ustalenie docelowej wartości cechy produktu
1.2.7. Trudności realizacji technicznej
1.2.8. Zależności
1.2.9. Znaczenie techniczne cech produktu
1.2.10. Ocena produktu przez klienta
1.2.11. Analiza oceny
1.2.12. Porównanie konkurencyjności
1.2.13. Wzajemne zależności
1.2.14. Problemy w obszarze sprzedaży
1.2.15. Cechy krytyczne


Rozdział II.
Charakterystyka i analiza meto...

więcej

Systemy zapewnienia jakości w przemyśle wydobywczym


Wstęp………3

Rozdział I.
Zasady wyboru systemu jakości i metody jego oceny………7

1.1. Charakterystyka norm ISO………7
1.1.1. Normy podstawowe………7
1.1.2. Normy uzupełniające………10
1.2. Charakterystyka wybranych elementów systemu jakości………14
1.3. Dokumentacja systemu jakości………23
1.3.1. Ogólne zasady dokumentowania systemu zapewnienia jakości………23
1.3.1.1. Podstawy formalno – prawne………23
1.3.2. Udokumentowanie systemu zapewnienia jakości………26
1.3.2.1. Księga jakości………26
1.3.2.2. Zasady tworzenia procedur systemu zapewnienia jakości………29
1.3.2.3. Instrukcje i plany jakości………31
1.4. Narzędzia, metody i techniki zarządzania jakością………32
1.4.1...

więcej

Jakość usług w supermarketach

Wstęp i wprowadzenie………4

1.2. Cel i zakres pracy………5


Rozdział 1.
Charakterystyka elementów zarządzania jakością

2.1. Ogólne pojęcie jakości………7
2.2. Podstawowe pojęcia z zakresu jakości………11
2.3. Charakterystyka norm………19
2.4. Metody zarządzania jakości. Metoda QFD………23
2.5. Metody oceny jakości. Narzędzia jakości………29


Rozdział 2.
Jakość w odniesieniu do usług

3.1. Charakterystyka usług i ich podział………37
3.2. Jakość usług -pętla jakości usług………40
3.3. Metody badania zadowolenia klienta………51
3.4. Doskonalenie jakości usług………57


Rozdział 3.
Charakterystyka obiektu badawczego

4.1 Rodzaj świadczonych usług sprzedaży………60
4.2...

więcej

Jakość usług handlowych na przykładzie XYZ


Cela pracy………4
Wprowadzenie………5

Roadział 1.
Jakość………12

1.1Definicja jakości 12
1.2. Koszty jakości 21
1.3. Koła jakości………24
1.4. Zarządzanie jakością………27
1.5. Systemy jakości………31


Roadział 2.
Jakość usług………36

2.1. Usługa a jakość………36
2.2. Systemy zapewnienia jakości usług………39
2.3. Zarządzanie jakością usług………42
2.4. Specyfika usług………45
2.5. Strategia jakości firmy usługowej………48
2.6. Kryteria oceny jakości usług………50


Rozdział 3.
Jakość usług handlowych w XYZ………55

3.1. Zarys historyczny, geneza powstania……….55
3.2. Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa………56
3.3. Zakres działalności………59
3.4. Misja firmy………63
3.5...

więcej

System jakości ISO jako pierwszy krok na drodze do TQM


Wprowadzenie………4

Rozdział 1.
Charakterystyka norm z zakresu jakości ………7

1.1. Normy ISO serii 9000………9
1.2. Normy ISO serii 14000………17
1.3. EN serii 45 000………22


Rozdział 2.
System zapewnienia jakości ISO 9000………28

2.1. Etapy wdrażania systemu jakości………31
2.1.1. Elementy systemu jakości………32
2.1.2. Tworzenie dokumentacji………38
2.1.3. Audit wewnętrzny systemu………43
2.2. Certyfikat jakości ISO 9000………52
2.2.1. Certyfikowanie systemów jakości………55
2.3. Korzyści wynikające z wdrożenia ISO 9000………62


Rozdział 3.
Charakterystyka metod, narzędzi i technik zarządzania jakością………63

3.1. Metody zarządzania jakością………63
3.1.1. FMEA………63
3.1.2. Metoda Taguchi………72
...

więcej

Jakość usług medycznych po reformie służby zdrowia


Wstęp………..7

Rozdział I
Jakość usług………..10

1. Pojęcie jakości i usługi
1.1 Jakość
1.2. Potrzeba
1.3. Wyrób
1.4. Usługa
1.5. Jakość usługi
1.6. Pojęcia specjalistyczne

2. Analiza jakości usług
2.1. Kryteria jakości
2.2. Kryterialny wzorzec jakości
2.3. Relatywizacja stanów
2.4. Metoda uśrednionych znamion
2.5. Analiza stanu i struktury jakości
2.6. Sterowanie jakością usług

3. Zarządzanie usługowe w przedsiębiorstwach usługowych
3.1. Zarządzanie jakością
3.2. Sytuacja w przedsiębiorstwach usługowych
3.3. Regulacje prawne i normatywne
3.4. Normy ISO serii 9000
3.5. Modele zapewnienia jakości

4. Akredytacja i certyfikacja
4.1. Harmonogram postępowania
4...

więcej

Kompleksowe zarządzanie jakością


Rozdział I
European Quality Award (Europejska Nagroda Jakości) czyli Europejski Model Kompleksowego Zarządzania przez Jakość
(TQM)………3

1. Rozwój historyczny………4
2. European Quality Award (EQA) – Europejska Nagroda Jakości………6
2.1. Kryteria dokonywania oceny………7
2.2. Czynniki potencjalne (umożliwiające)………9
2.3. Wyniki………15
2.4. Podstawy dokonywania ocen………19
2.5. Warunki uczestnictwa w ubieganiu się o wyróżnienie EQA………21
2.6. Podsumowanie………22


Rozdział II
ISO 9000. Charakterystyk systemów zarządzania przez jakość………25

1.1. Charakterystyka norm z zakresu zarządzania przez jakość………26
1.2. Modele systemów jakości………30
1.3...

więcej

Funkcjonowanie metody QFD w ramach zarządzania przez jakość.

Wstęp………3

Rozdział I.
Podstawowe pojęcia z zakresu jakości i zarządzania nią………6

1.1. Podstawowe definicje z zakresu jakości………6
1.2. Charakterystyka norm dotyczących jakości………8
1.3. Stare i nowe narzędzia zarządzania jakością………14
1.4. Metody zarządzania jakością……… 30


Rozdział II.
Elementy zarządzania przez jakość………41

2.1. Rola kierownictwa………41
2.2. Zasada orientacji na klienta………47
2.3. Metody nadzorowania realizacji projektu………51
2.4. Sterowanie procesem………61


Rozdział III.
Metoda QFD w zarządzaniu jakością – wprowadzenie do
metody………71

3.1. Historia metody QFD oraz jej ogólny zarys………71
3.2. Działanie zespołu QFD i struktura Domu Jakości………74
3...

więcej

Zarządzanie jakością projektowania konstrukcji na wybranym przykładzie.


Wprowadzenie

Rozdział I.
Etapy realizacji projektu

1.1. Zapewnienie jakości w projektowaniu
1.1.1. Planowanie projektu
1.1.2. Proces projektowania
1.1.3. Sterowanie projektowaniem
1.1.4. Powiązania organizacyjne i techniczne
1.1.5. Dane wejściowe
1.1.6. Aspekty projektowania
1.1.7. Weryfikacja projektu
1.1.8. Nadzorowanie dokumentacji
1.1.9. Nadzorowanie zmian
1.2. Ogólna charakterystyka F.M.E.A.
1.2.1. Etapy analizy F.M.E.A.


Rozdział II.
Metody wytwarzania i projektowanie

2.1. Zestawienie metod wytwarzania i ich wpływ na projektowanie
2.1.1. Odlewanie
2.1.2. Kształtowanie w formie materiałów o dużej lepkosci w stanie ciekłym
2.1.3. Kształtowanie przez obróbkę plastyczną
2...

więcej