Problemy zdrowotne związane z nadużywaniem produktów słodzonych przez dzieci w wieku szkolnym na podstawie literatury przedmiotu

3 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp………4

Rozdział I

Węglowodany jako podstawowe składniki pokarmowe

1.1. Rola węglowodanów dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ………6
1.2. Rzeczywiste zapotrzebowanie organizmu dziecka w wieku szkolnym na węglowodany ………10

Rozdział II
Mechanizm powstawania uzależnienia od produktów słodzonych u dzieci

2.1. Cukry pochodzenia naturalnego i syntetycznego oraz ich oddziaływanie na organizm dziecka ………17
2.2. Substancje słodzące a oddziaływanie na procesy zachodzące w psychice dziecka uwarunkowane biologicznie ………24

Rozdział III
Następstwa nadużywania produktów słodzonych przez dzieci

3.1. Zdrowotne konsekwencje uzależnienia dzieci od produktów słodzonych……… 28
3.2. Społeczne konsekwencje uzależnienia dzieci od produktów słodzonych……… 32
3.3. Rola profilaktyki i edukacji zdrowotnej dla właściwego korzystania z produktów słodzonych przez dzieci……… 35

Zakończenie……… 39
Bibliografia……… 40

Opis zawartości pracy:

Niniejsze opracowanie stanowić będzie próbę ukazania problemów zdrowotnych związanych z nadużywaniem produktów słodzonych przez dzieci szkolne.
Praca składać się będzie z trzech rozdziałów.

W pierwszym z nich omówione zostaną węglowodany jako podstawowe składniki pokarmowe – ich rola w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu oraz
zapotrzebowanie dziecka w wieku szkolnym na tego typu składniki.

Rozdział drugi poświęcony będzie ukazaniu wpływu cukrów pochodzenia naturalnego i syntetycznego na organizm dziecka oraz genezie powstawania uzależnienia od produktów słodzonych u dzieci.

W trzeciej części opracowania przedstawione zostaną zdrowotne i społeczne konsekwencje uzależnienia dzieci od produktów słodzonych. Podkreślona zostanie rola profilaktyki i edukacji
zdrowotnej w odniesieniu do umiejętnego stosowania produktów słodzonych przez dzieci.