Rola i funkcja marketingu a sprzedaz produktów mleczarskich

23 października 2015 0 Przez administrator


Wstęp………5

Rozdział I.
Istota marketingu

1.1. Pojęcie i ewolucja marketingu……… 7
1.2. Struktura marketingu ………8
1.3. Rola marketingu ………11
1.4. Funkcje marketingowe ………12
1.5. Otoczenie marketingu ………13


Rozdział II.
Marketingowy system informacji

2.1. Charakterystyka marketingowego systemu informacji ………16
2.2. Badania rynkowe i ich wykorzystanie ………18
2.2.1. Pojęcie i rola badan marketingowych……… 18
2.2.2. Źródła badan marketingowych ………19
2.3. Segmentacja rynku……… 21


Rozdział III.
Marketing mix- marketingowe instrumenty oddzialywania na rynek

3.1. Miejsce produktu w marketingu ………23
3.1.1. Pojęcie i struktura produktu ………23
3.1.2. Funkcje produktu ………26
3.1.3. Opakowanie i oznakowanie produktu……… 27
3.1.4. Cykl zycia produktu ………29
3.1.5. Klasyfikacja produktów konsumpcyjnych ………31
3.2. Rodzaje i funkcje cen……… 33
3.3. Dystrybucja a inne instrumenty marketingu……… 36
3.3.1. Istota i funkcje dystrybucji………. 36
3.3.2. Rodzaje kanalów dystrybucji……… 39
3.4. Promocja i jej kompozycja ………42


Rozdział IV.
Elementy promocji mix

4.1. Reklama w działalności przedsiebiorstw……… 45
4.1.1. Cele i funkcje reklamy ………45
4.1.2. Rodzaje i formy reklamy ………46
4.2. Istota promocji sprzedazy ………48
4.3. Sprzedaz osobista w promocji mix ………50
4.3.1. Zadania sprzedaży osobistej ………50
4.3.2. Sposoby kształtowania sprzedaży osobistej ………51
4.4. Public relations jako jeden z instrumentów oddzialywania na rynek……… 52
4.5. Pozostale elementy promocji ………54


Rozdział V.
Mleczarstwo w Polsce

5.1. Sytuacja sektora mleczarskiego w Polsce……… 57
5.1.1. Stan i tendencje rozwoju mleczarstwa ………57
5.1.2. Zagrozenia i szanse mleczarstwa w Polsce………62
5.2. Specyfika sprzedaży produktów mleczarskich……… 63
5.2.1. Cechy produkcji mleka ………63
5.2.2. Cechy wyrobów mleczarskich ………66


Rozdział VI.
Charakterystyka Spóldzielni Mleczarskiej w Sieradzu

6.1. Historia Firmy ………68
6.2. Profil działalności Firmy ………70
6.3. Pozycja Spóldzielni na rynku mleczarskim ………71
6.4. Osiagniecia Przedsiębiorstwa ………72
6.5. Zarządzanie Spóldzielnia ………74
6.5.1. Forma i typ organizacji ………74
6.5.2. Strategia Firmy ………76
6.6. Rozmiary, struktura i dynamika zatrudnienia……… 78
6.7. Zaopatrzenie surowcowe……… 79
6.7.1. Struktura zakupów ……… 79
6.7.2. Pozostale zaopatrzenie materialowe……… 83
6.8. Wyposazenie techniczne i zdolnosci produkcyjne ………84
6.9. Otoczenie Firmy ………87


Rozdział VII.
Działalność marketingowa firmy

7.1. Badania marketingowe w Okregowej Spoldzielni Mleczarskiej……… 91
7.2. Dobór elementów marketingu mix ………100
7.2.1. Charakterystyka wyrobów Spóldzielni ………100
7.2.2. Organizacja zbytu produktów mleczarskich……… 104
7.2.3. Ustalanie ceny ………107
7.2.4. Promocja Firmy i sposoby pozyskiwania nabywców……… 109
7.2.5. Kształtowanie wizerunku Przedsiębiorstwa na rynku ………115
7.2.5.1. Środki public relations……… 115
7.2.5.2. Znaczenie ochrony srodowiska ………116


Zakończenie……… 119
Bibliografia……… 121
Spis tabel i rysunków……… 124
Zalaczniki ………125