Wiedza na temat celiakii społeczności miejskiej i wiejskiej

3 marca 2019 0 Przez administrator


Wykaz skrótów.
Wstęp.

Rozdział I
Celiaka w świetle literatury.

1.1 Epidemiologia występowania celiakii w populacji.
1.2 Kliniczna postać celiakii.
1.2.1 Rozpoznawanie choroby trzewnej.
1.2.2 Leczenie i rokowanie w chorobie trzewnej.


Rozdział II
Żywienie w chorobie trzewnej.

2.1 Charakterystyka glutenu i pozostałych białek złożonych.
2.2 Gluten w środkach spożywczych.
2.3 Wymagania dotyczące bezglutenowych produktów spożywczych.


Rozdział III
Założenia i cel pracy.

Rozdział IV
Materiał i metodyka.

4.1 Organizacja badań.


Rozdział V
Wyniki i omówienie wyników.

5.1 Charakterystyka badanej grupy.
5.2 Wiedza badanej społeczności wiejskiej na temat celiakii
5.3 Wiedza badanej społeczności miejskiej na temat celiakii


Dyskusja.
Wnioski.
Piśmiennictwo.
Wykaz tabel.
Wykaz rycin.
Wykaz rysunków.
Aneks.
Kwestionariusz ankiety.

Opis zawartości pracy:

Przedmiotem niniejszej pracy jest choroba trzewna, potocznie nazywana celiakią.
Chorują na nią zarówno dzieci, jak i dorośli, a powodem jest nietolerancja białka – gliadyny wchodzącej w skład glutenu ziarna zbóż.
Nietolerancja ta nie ma podłoża immunologicznego i nie jest alergią.
Choroba, najczęściej nierozpoznana ujawnia się po zjedzeniu produktów zbożowych, dlatego bezwzględną koniecznością w walce z celiakią jest
wykluczenie przez osoby chore, ze swojej diety tych właśnie produktów.

Celem pracy jest ocena poziomu wiedzy społeczności wiejskiej i miejskiej na temat przyczyn, objawów i skutków celiakii.
Badania zostały przeprowadzano za pomocą sondażu diagnostycznego i ankiety skierowanej do wybranej grupy badawczej, tj.
42 respondentów ze wsi i 28 z miasta.
Analiza badań własnych wykazała wyższy poziom wiedzy na temat celiakii społeczności miejskiej.
Do napisania pracy wykorzystano literaturę, z zakresu rozważanej problematyki, czasopisma i akty normatywne.