Efektywność pozyskiwania dotacji unijnych przez osoby prowadzące gospodarstwa produkujące żywność ekologiczną na przykładzie województwa wielkopolskiego

3 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Zestawienie zastosowanych skrótów ……….3

Wstęp……….. 4

Rozdział I
Produkcja ekologiczna w rozwoju sektora gospodarstw rolnych………..7

1. Produkcja ekologiczna jako określony sposób gospodarowania …………10
2. Rozwój produkcji ekologicznej w Polsce 15
3. Znaczenie produkcji ekologicznej i czynniki wpływające na jej rozwój 25


Rozdział II
Prawne uregulowania prowadzenia działalności ekologicznej.

1. Ustawodawstwo dotyczące produkcji ekologicznej w Unii Europejskiej ………..30
2. Regulacje prawne dotyczące produkcji ekologicznej w Polsce ………..34
3. Wpływ przepisów prawnych na rozwój produkcji ekologicznej w Polsce ………..38


Rozdział III
Organizacja procesu pozyskiwania dotacji unijnych przez gospodarstwa ekologiczne w województwie Wielkopolskim.

1. Procedura pozyskiwania dotacji unijnych ………..44
2. Wydatkowanie otrzymanych funduszy z budżetu Unii Europejskiej……….. 54
3. Kontrola sposobu wykorzystania środków unijnych ………..57


Rozdział IV
Określenie sprawności pozyskiwania dotacji unijnych w Wielkopolsce na podstawie danych statystycznych.

1. Liczba gospodarstw ekologicznych na terenie Wielkopolski otrzymujących dotacje unijne w latach 2004-2006 i 2007-2010 ………..65
2. Różnorodność dotacji unijnych w latach 2004-2006 i 2007-2010 ………..79
3. Efektywność pozyskiwania dotacji unijnych w gospodarstwach zajmujących się produkcją grzybów boczniaków……….. 93


Podsumowanie ………..96
Bibliografia ………..99
Spis tabel……….. 103
Spis rysunków ………..104
Spis wykresów ………..106
Spis załączników ………..108