Efektywność pozyskiwania dotacji unijnych przez osoby prowadzące gospodarstwa produkujące żywność ekologiczną na przykładzie województwa wielkopolskiego
3 marca 2019
Zestawienie zastosowanych skrótów ……….3
Wstęp……….. 4
Rozdział I
Produkcja ekologiczna w rozwoju sektora gospodarstw rolnych………..7
1. Produkcja ekologiczna jako określony sposób gospodarowania …………10
2. Rozwój produkcji ekologicznej w Polsce 15
3. Znaczenie produkcji ekologicznej i czynniki wpływające na jej rozwój 25
Rozdział II
Prawne uregulowania prowadzenia działalności ekologicznej.
1. Ustawodawstwo dotyczące produkcji ekologicznej w Unii Europejskiej ………..30
2. Regulacje prawne dotyczące produkcji ekologicznej w Polsce ………..34
3. Wpływ przepisów prawnych na rozwój produkcji ekologicznej w Polsce ………..38
Rozdział III
Organizacja procesu pozyskiwania dotacji unijnych przez gospodarstwa ekologiczne w województwie Wielkopolskim.
1. Procedura pozyskiwania dotacji unijnych ………..44
2. Wydatkowanie otrzymanych funduszy z budżetu Unii Europejskiej……….. 54
3. Kontrola sposobu wykorzystania środków unijnych ………..57
Rozdział IV
Określenie sprawności pozyskiwania dotacji unijnych w Wielkopolsce na podstawie danych statystycznych.
1. Liczba gospodarstw ekologicznych na terenie Wielkopolski otrzymujących dotacje unijne w latach 2004-2006 i 2007-2010 ………..65
2. Różnorodność dotacji unijnych w latach 2004-2006 i 2007-2010 ………..79
3. Efektywność pozyskiwania dotacji unijnych w gospodarstwach zajmujących się produkcją grzybów boczniaków……….. 93
Podsumowanie ………..96
Bibliografia ………..99
Spis tabel……….. 103
Spis rysunków ………..104
Spis wykresów ………..106
Spis załączników ………..108
Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PRACA pod numer 92505Wpisz otrzymany kod : |
---|