Merchandising w działalności przedsiębiorstwa. Studium przypadku.

5 marca 2019 Wyłączono Przez administrator

Wstęp ……….6

Rozdział 1.
Merchandising w działalności przedsiębiorstwa

1.1. Definicja merchandisingu……… 8
1.2. Typologia pojęcia i terminu merchandisingu ………9
1.3. Wąskie i szerokie podejście merchandisingu ………11
1.4. Merchandising detalisty i merchandising producenta……… 12
1.5. Merchandising prosty i merchandising złożony ………14
1.6. Cele merchandisingu ………15
1.7. Cechy merchandisingu jako techniki aktywizacji sprzedaży……… 16
1.8. Wybrane strategie merchandisingowe……… 16
1.9. Elementy standardów merchandisingowych ………19
1.10. Visualmerchandising ………22


Rozdział 2.
Zachowania klientów w punkcie sprzedaży detalicznej

2.1. Rodzaje produktów i ich wpływ na zachowanie konsumenta ………24
2.2. Wpływ środowiska wewnątrz sklepu na zachowania klienta ………25
2.3. Rodzaje zakupów i typy decyzji zakupowych konsumenta……… 27
2.4. Proces decyzyjny konsumenta ………29
2.5. Produktywność powierzchni handlowej sklepu ………30


Rozdział 3.
Instrumentarium działań merchandisingowych

3.1. Lokalizacja sklepu ………32
3.2. Materiały reklamowe umieszczone na zewnątrz sklepu……… 33
3.3. Witryny sklepowe……… 33
3.4. Sterowanie ruchem klientów……… 37
3.5. Merchandising sensoryczny (atmosfera w sklepie) ………41
3.6. Aranżacja sklepu, jej typy i zastosowanie w punktach sprzedaży……… 43
3.7. Zagospodarowanie przestrzeni handlowej sklepu ………45
3.8. Rozmieszczenie asortymentu w obrębie sali sprzedażowej ………54
3.9. Ekspozycja towarów na półkach sklepowych……… 57
3.9.1. Zadanie i rodzaje ekspozycji towarów na półkach sklepowych……… 57
3.9.2. Sześć złotych zasad merchandisingu ………60
3.9.3. Żelazne reguły lokalizacji towarów……… 61
3.9.4. Facing ………62
3.9.5. Rola opakowań w ekspozycji towarów……… 63
3.9.6. Planogram jako narzędzie zarządzania asortymentem na regale ………65
3.9.7. Cross merchandising ………66
3.9.8. Strategie i techniki cenowe w merchandisingu……… 67
3.10. E-merchandising……… 69


Rozdział 4.
Opis sklepu „Delikatesy Centrum” w Zakopanem

4.1. Historia sieci sklepów „Delikatesy Centrum”……… 72
4.2. Wartości firmy ………73
4.3. Struktura organizacyjna badanego sklepu……… 74
4.4. Zakres działalności badanego sklepu ………76


Rozdział 5.
Opis działań merchandisingowych prowadzonych przez badaną firmę

5.1. Adresaci działań merchandisingowych……… 77
5.2. Lokalizacja badanej firmy……… 77
5.3. Zewnętrzne materiały reklamowe……… 80
5.4. Zagospodarowanie powierzchni handlowej ………83
5.5. Rozmieszczenie asortymentu na sali sprzedażowej……… 86
5.6. Ekspozycja towarów na półkach sklepowych ………86
5.7. Ekspozycje dodatkowe ………91
5.8. Ekspozycje promocyjne ………93
5.9. Rola planogramów w ekspozycji towarów ………93
5.10. Cross merchandising w badanym sklepie ………95
5.11. Strona internetowa sieci Delikatesów Centrum……… 95


Zakończenie ………101
Bibliografia ………102
Spis rysunków ………106
Spis zdjęć ………107
Spis tabel ………108