Rola diety w zwalczaniu cukrzycy typu 2

3 marca 2019 Wyłączono Przez administrator

Wstęp…………3

Rozdział 1
Charakterystyka cukrzycy typu 2

1.1. Mechanizm i objawy choroby…………5
1.2. Epidemiologia cukrzycy typu 2…………7
1.3. Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 …………8
1.4. Leczenie cukrzycy typu 2 …………10


Rozdział 2
Rola żywienia w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2

2.1. Wprowadzenie…………11
2.2. Składniki niezbędne w diecie przeciwcukrzycowej…………15
2.2.1. Węglowodany…………15
2.2.2. Tłuszcze…………20
2.2.3. Białko …………25
2.2.4. Witaminy i biopierwiastki…………26
2.3. Składniki niepożądane w diecie antycukrzycowej…………32


Rozdział 3
Rola aktywnego trybu życia w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu 2

3.1. Aktywny tryb życia jako sposób na cukrzycę typu 2 i na inne choroby cywilizacyjne…………35
3.2. Mechanizmy działania wysiłku fizycznego na procesy metaboliczne…………40


Rozdział 4
Opis przypadku…………45
Podsumowanie…………44
Piśmiennictwo…………46