Wpływ gęstości siewu na plonowanie i skład chemiczny owsa uprawianego w rejonie Podkarpacia

5 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp

I Cel pracy………4

II. Przegląd literatury

1. Charakterystyka gatunku……… 5
1.1 Historia i pochodzenie ows……… 5
1.2 Znaczenie gospodarcze ………6
1.3 Skład chemiczny……… 7
1.4 Kierunki użytkowania……… 8
1.5 Właściwości biologiczne owsa……… 9
2. Wymagania klimatyczne i glebowe………10
2.1 Wymagania klimatyczne ………10
2.2 Wymagania glebowe ………11
3. Kierunki hodowli i dobór odmian………11
4. Agrotechnika………11
4.1 Przedplon i uprawa roli………11
4.2 Stanowisko w zmianowaniu………12
4.3 Nawożenie ………13
4.3.1 Nawożenie azotem……… 13
4.3.2 Nawożenie fosforem i potasem……… 14
4.3.3 Wapnowanie……… 14
4.4 Materiał siewny i siew ………15
4.4.1 Termin siewu ………15
4.4.2 Gęstość siewu ………15
4.5 Zabiegi pielęgnacyjne i ochrona roślin ………15
4.5.1 Pielęgnacja mechaniczna ………15
4.5.2 Wybór herbicydów i oprysk fungicydami……… 16
4.6 Zbiór i przechowywanie ziarna ………16


III. Metodyka i przedmiot badań ………18

IV. Warunki przyrodnicze w prowadzonych badaniach
1. Warunki glebowe……… 19
2. Warunki pogodowe ………19


V. Przebieg wegetacji……… 24

VI. Wyniki badań

6.1 Długość źdźbła głównego……… 27
6.2 Długość wiechy……… 27
6.3 Krzewistość produkcyjna……… 28
6.4 Liczba kłosków w wiesze……… 29
6.5 Liczba ziaren w wiesze ………30
6.6 Masa ziaren z wiechy ………30
6.7 Masa słomy z rośliny ………31
6.8 Obsada roślin po wschodach i kłosów przed zbiorem……… 32
6.8.1 Obsada roślin po wschodach na 1 m……… 32
6.8.2 Obsada roślin przed zbiorem ………33
6.8.3 Obsada wiech przed zbiorem……… 33
6.9 Plonowanie ziarna i słomy ………34
6.9.1 Plon ziarna……… 34
6.9.2 Masa tysiąca ziaren ………35
6.10 Skład chemiczny ziarna owsa oplewionego……… 35
6.10.1 Zawartość białka ………35
6.10.2 Zawartość tłuszczu ………36
6.10.3 Zawartość włókna ………37
6.10.4 Zawartość popiołu……… 37
6.10.5 Zawartość skrobi ………38


VII. Omówienie i dyskusja wyników……… 39

Wnioski ………42
Bibliografia……… 43
Spis tabel, rysunków i fotografii……… 49