Wykorzystanie podłoża po uprawie owocników boczniaka ostrygowatego do odbarwiania wodnych roztworów wybranych barwników

6 marca 2019 Wyłączono Przez administrator



1. Streszczenie
2. Wprowadzenie
3. Cel pracy

Część teoretyczna

4. Boczniak ostrygowaty
4.1. Systematyka
4.2. Wygląd
4.3. Walory konsumpcyjne
4.4. Wartość odżywcza
4.5. Własności lecznicze

5. Uprawa owocników boczniaka

5.1. Uprawa amatorska
5.2. Uprawa towarowa
5.3. Choroby i ochrona
5.4. Wykorzystanie zużytego podłoża

6. Hodowla grzybni

6.1. Hodowla wgłębna (SF)
6.2. Hodowla na podłożu stałym (SSF)

7. Lakaza

7.1. Lakaza jako enzym oksydacyjno-redukcyjny
7.2. Lakaza jako enzym rozkładający ligninę
7.3. Lakaza jako enzym degradujący barwniki
7.4. Zastosowanie lakazy

8. Dekoloryzacja barwników

8.1. Ogólna charakterystyka barwników
8.2. Proces dekoloryzacji
8.2.1. Proces biochemiczny
8.2.2. Proces fizyczny

Część doświadczalna

9. Stanowisko doświadczalne
9.1. Zastosowana aparatura i urządzenia oraz szkło laboratoryjne
9.2. Stosowane odczynniki i roztwory

10. Uprawa owocników boczniaka

10.1. Otrzymywanie czystej kultury grzybni
10.1.1. Stosowane podłoża hodowlane
10.1.2. Stosowany mikroorganizm
10.1.3. Namnażanie czystej kultury grzybni
10.2. Hodowla wgłebna
10.3. Hodowla owocników na słomie

11. Badanie odbarwienia wybranych roztworów barwników

11.1. Stosowane roztwory barwników
11.2. Odbarwianie roztworów z wykorzystaniem biochemicznych właściwości lakazy i fizycznych własności sorpcyjnych podłoża pohodowlanego
11.2.1. Przygotowanie klarownego roztworu z podłoża pohodowlanego i wodnych roztworów barwników
11.2.1.1. Wyznaczanie stosunku suchej masy grzybni do wody destylowanej lub wodnych roztworów barwników
11.2.1.2. Wstrząsanie roztworów
11.2.1.3. Filtracja biozawiesiny pohodowlanej
11.2.1.4. Wirowanie przesączu pohodowlanego
11.2.1.5. Sporządzanie zerowych roztworów barwników
11.2.2. Pomiary spektrofotometryczne
11.3. Badanie odbarwiania wybranych roztworów barwników na drodze fizycznej
11.3.1. Termiczna dezaktywacja lakazy
11.3.2. Przygotowanie klarownego roztworu z podłoża pohodowlanego i wodnych roztworów barwników

12. Wyniki doświadczeń

13. Dyskusja wyników

14. Wnioski
Literatura
Załączniki