Skutki błędnego żywienia dzieci przez rodziców w wieku wczesnoszkolnym (na podstawie analizy źródeł internetowych)

5 marca 2019 Wyłączono Przez administrator

Wstęp………. 5

Rozdział 1
Wprowadzenie w problematykę tematu pracy

1.1. Cel i zakres pracy………. 7
1.2. Terminologia związana z pojęciami dotyczącymi odżywiania w literaturze przedmiotu………. 8


Rozdział 2
Problem w badaniach własnych

2.1. Znaczenie składników odżywczych………. 11
2.1.1. Białka ……….13
2.1.2. Węglowodany………. 15
2.1.3. Tłuszcze ……….17
2.1.4. Witaminy ……….20
2.1.5. Sole mineralne………. 22
2.1.6. Woda………. 24
2.2. Zasady racjonalnego żywienia………. 25
2.3. Zaburzenia w odżywianiu ……….32
2.3.1. Nadwaga ……….32
2.3.2. Niedowaga ……….34
2.4. Przeciwdziałanie i profilaktyka w żywieniu ……….36
2.4.1. Umocowania prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywienia………. 36


Rozdział 3
Rola rodziców w procesie odżywiania dzieci

3.1. Postawa rodziców wobec żywienia dzieci – uwarunkowania pozytywne………. 44
3.2. Błędne postawy rodziców w codziennym żywieniu dzieci………. 48
3.2.1. Błędy rodziców jako efekt braku wiedzy na temat żywienia dzieci ……….48
3.2.2. Niewłaściwe sposoby żywienia dzieci, wynikające z powielanych błędów, złych przekonań, i nawyków w procesie odżywiania ……….51
3.2.3. Błędy rodziców podyktowane szybkim tempem życia………. 53
3.2.4. Błędy rodziców spowodowane brakiem czasu dla swojego dziecka i pochylania się nad jego problemami w szkole, i rówieśnikami ……….54
3.2.5. Błędy rodziców wynikające z niewłaściwie wykorzystanego czasu wolnego przez dziecko ……….54
3.2.6. Błędy rodziców wynikające z przelewania na dziecko własnych aspiracji, niespełnionych marzeń a jednocześnie brak akceptacji własnego dziecka takimi, jakimi jest i tym, kim chciałoby być………. 58
3.2.6.1. Ideał piękna promowany przez prasę i telewizję………. 59
3.2.6.2. Ideał geniusza pod względem intelektualnym ……….60


Rozdział 4
Skutki błędnego postępowania rodziców w żywieniu dzieci

4.1. fizyczne skutki żywienia……….63
4.1.1. Choroby dziecka wynikające z niedożywienia i przekarmienia………. 65
4.2. Psychiczne skutki żywienia ……….69
4.2.1. Choroby psychiczne wynikające z powikłań chorób fizycznych dzieci………. 69


Rozdział 5
Założenia metodologiczne badań własnych

5.1. Przedmiot i cel badań ……….72
5.2. Problemy i hipotezy badawcze ……….73
5.3. Metody, techniki i narzędzia badawcze ……….74
5.4. Organizacja i teren badań………. 78


Rozdział 6
Wyniki badań własnych

6.1. Ogólna charakterystyka źródeł internetowych………. 80
6.2. Ogólna charakterystyka badanej grupy………. 84
6.3. Najczęściej spotykane skutki błędnego żywienia dzieci w wieku wczesnoszkolnym………. 87


Zakończenie i wnioski ……….98
Spis tabel i rysunków ……….101
Bibliografia selektywna………. 102
Aneks ……….106