Wegetarianizm – korzysci i zagrozenia.

17 października 2015 0 Przez administrator


Wstęp……….1
Cel i zakres pracy………. 2
Materialy ……….3

Rozdział 1
Dieta wegetarianska w pismiennictwie

1. Wegetarianizm wczoraj i dzis ……….4
2. Wegetarianizm – jego odmiany i motywy stosowania………. 6
3. Fakty i mity dotyczace miesa ……….8
3.1. Ile naprawde tluszczu zawieraja mieso i wedliny?………. 10
3.2. Dyskusja wokól miesa ……….12
3.3. Ile spozywamy miesa? ……….12
3.4. Spozywanie miesa a poziom kwasu moczowego w organizmie………. 13
3.5. Substancje szkodliwe w miesie? ……….15


Rozdział 2
Niedobory wybranych składników odzywczych diet wegetarianskich

2.1. Bialko ……….16
2.2. Wapn i witamina D ……….20
2.3. Zelazo ……….22
2.4. Witamina B12 (cyjnanokobalamina)………. 24
2.5. Folacyna………. 26
2.6. Witamina B6 (pirydoksyna)………. 28
2.7. Cynk (zn)………. 29


Rozdział 3.
Niekorzystne aspekty zdrowotne stosowania diet wegetarianskich.

3.1. Substancje antyzywieniowe………. 30
3.2. Wegetarianizm a dzieci ……….32
3.3. Wegetarianizm a kobieta ciezarna i karmiaca………. 33


Rozdział 4.
Korzystne aspekty zdrowotne diet wegetarianskich

4.1. Wegetarianizm a dlugowiecznosc ……….34
4.2. Wpływ diet wegetarianskich na wskazniki przemian lipidowych we krwi………. 34
4.3. Wpływ diet wegetarianskich na przemiany kwasów tluszczowych i agregacje plytek krwi……….. 37
4.4. Wpływ diet wegetarianskich na inne choroby cywilizacyjne ……….38
5. Piec przykazan rozsadnego wegetarianina ……….41


Streszczenie………. 44
Wnioski………. 46
Przykladowy jadlospis i ocena wartosci odzywczej proponowanej diety laktoowowegetarianskiej………. 47
Pismiennictwo ……….55
Aneks ……….60

Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PRACA pod numer 92505

Wpisz otrzymany kod :

Po wpisaniu kodu, kliknij "Pobieram PDF/DOCX", pobieranie rozpocznie się automatycznie

Koszt 25 zł netto | 30,75 zł brutto