Zywnosc niskokaloryczna.


Wstęp ………. 4

Rozdzial I.
Rola i znaczenie zywnosci niskokalorycznej w zywieniu czlowieka

1.1. Zarys historyczny nauki o zywieniu. ………. 6
1.2. Zdrowotne aspekty diety i zywnosci niskokalorycznej ………. 9
1.3. Obecna sytuacja swiata i zwiazane z tym problemy wynikajace z uwarunkowan polityczno ekonomicznych ………. 19

Rozdzial II.
Zywnosc niskokaloryczna – podstawowe zagadnienia

2.1. Technologiczne aspekty produkcji zywnosci niskokalorycznej ……….22
2.2. Charakterystyczne cechy produktu niskokalorycznego ……….25
2.3. Surowce do produkcji zywnosci niskokalorycznej ……….27
2.3.1. Bialkowe zamienniki tluszczu ……….30
2.3.2. Weglowodanowe zamienniki tluszczu ……….31
2.3.3. Syntetyczne zamienniki tluszczu ………. 33

Rozdzial III.
Dodatki jako niezbedne elementy we wspólczesnej produkcji zywnosci

3.1. Wprowadzenie ………. 34
3.2. Rola i znaczenie dodatków w zywnosci – wady i zalety ……….36
3.3. Metody utrwalania zywnosci ……….42
3.4. Wspólczesny obraz zdrowego odzywiania na podstawie wyników badan i ogólnego stanu zdrowia mieszkańców naszego globu ……….46

Rozdzial IV.
Stosowanie nowoczesnych technologii w produkcji zywnosci niskokalorycznej………. 48

4.1. Wody mineralne i ich klasyfikacja ………. 49
4.2. Produkty mleczne ……….52
4.3. Lody ……….53
4.4. Sery ……….54
4.5. Margaryna ……….56
4.6. Maslo ……….59

4.7. Majonezy………. 60
4.8. Mleko – jakie wybrac ………. 61
4.9. Ocena produktów mleczarskich przez potencjalnych klientów ………. 62

Rozdzial V.
Środki slodzace – ich charakterystyka oraz aspekty zdrowotne

5.1. Wprowadzenie ………. 66
5.2. Naturalne substancje slodzace ………. 68
5.3. Sztuczne substancje slodzace ………. 73

Rozdzial VI.
Wegetarianizm przyszloscia tego Swiata ………. 79

Wnioski ………. 83
Literatura ……….86

 

Zobacz wszystkie tematy z podanej kategorii

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>