Wstęp………. 4
Rozdział I
Powieść historyczna w pozytywizmie
1.1 Początki powieści historycznej ……… 7
1.2 Problematyka powieści w pozytywizmie……… 10
1.3 Antyk w powieści historycznej ……… 15
Rozdział II
Pokarmy i jedzenie
2.1 Kulinaria antyczne -teoria ……… 20
2.2 Terminologia i częstotliwość jedzenia posiłków ……… 21
2.3 Codzienne posiłki ……… 24
2.4 Produkty i pokarmy kuchni rzymskiej ……… 27
2.4.1Chleb ……… 27
2.4.2 Ryby i garum ……… 28
2.4.3 Mięso ……… 30
2.4.4 Warzywa, owoce i przyprawy ……… 31
2.4.5 Wino ……… 34
Rozdział III
Topos uczty
3.1 Starożytni Rzymianie i ich uczty ……… 39
3.2 Uczty żydowskie i chrześcijańskie ……… 45
3.3 Uczty w powieściach o starożytnym Rzymie ……… 48
Zakończenie ……… 57
Bibliografia ……… 60