Ocena motywowania pracowników w organizacji turystycznej na przykładzie hotelu GIEWONT

26 października 2015 0 Przez administrator

Streszczenie………5
Summary ………6
Wstęp……… 7

Rozdział I
Motywacja jako podstawowa funkcja zarządzania.

1. Istota motywacji ………9
2. Modele motywacji ………12
2.1. Model tradycyjny ………12
2.2. Model stosunków miedzyludzkich……… 14
2.3. Model zasobów ludzkich ………16
3. Teorie motywacji ………………19
3.1. Teorie tresci ………19
3.1.1. Teoria hierarchii potrzeb A. Maslowa……… 19
3.1.2.Teoria ERG – C. Alderfera ………21
3.1.3. Dwuczynnikowa teoria potrzeb F. Herzberga ………21
3.1.4. Teoria potrzeb D.C. McClellanda……… 23
3.2. Teorie procesu ………23
3.2.1. Teoria oczekiwan……… 24
3.2.2. Teoria sprawiedliwosci……… 25
3.3. Teoria wzmocnienia………. 26


Rozdział II
Czlowiek i jego gotowosc do działania w organizacji

1. Motywacja do pracy……… 29
2. Oczekiwania wobec pracy……… 31
3. Cele pracy ………32
4. Bariery i trudnosci w uzyskiwaniu zamierzonych efektów motywacyjnych ………34


Rozdział III.
Środki pobudzania motywacji

1. Placa jako instrument oddzialywania motywacyjnego……… 36
2. Motywacyjne znaczenie nagród i kar ………38
3. Pozaplacowe srodki pobudzania motywacji……… 47
3.1. Ocena pracownicza ………47
3.2. Awans ………52
3.3. Rola komunikowania się w motywowaniu pracowników ………53


Rozdział IV.
Analiza funkcjonowania systemu motywacyjnego na przykładzie wybranego hotelu

1. Charakterystyka badanej spólki……… 55
2. Zakres i metodologia badan ………56
3. Przedstawienie narzedzi badawczych ………57
4. Analiza danych i ocena przeprowadzonych badan ankietowych ………58
5. Wnioski……… 66


Zakończenie……… 68
Pismiennictwo……… 71
Spis rycin, tabel, wykresów i zalaczników……… 73