Wpływ głębokości siewu i nawożenia azotem na plon i jakość ziarna pszenicy twardej ozimej.

6 marca 2019 Wyłączono Przez administrator


Wstęp………3

Przegląd piśmiennictwa………6

Cel badań………12

Rozdział 1
Metodyka badań………13

Rozdział 2
Warunki przyrodnicze i agrotechniczne………14

5.1 Lokalizacja badań………14
5.2 Warunki glebowe………15
5.3 Przebieg pogody………15
5.4 Charakterystyka materiału siewnego ………17
5.5 Technika uprawy ………18

Rozdział 3
Wyniki badań własnych………19

6.1 Obserwacje polowe………19
6.1.1 Liczba roślin po wschodach………19
6.1.2 Rozwój fazowy roślin………20
6.1.3 Zachwaszczenie………21
6.1.4 Porażenie roślin przez choroby i szkodniki………22
6.1.5 Wyleganie roślin………22
6.1.6 Wysokość roślin przed zbiorem………23
6.1.7 Długość kłosa………24
6.1.8 Współczynnik krzewienia ogólnego………25
6.1.9 Współczynnik krzewienia produkcyjnego………26
6.2 Elementy struktury plonu………27
6.2.1 Liczba źdźbeł z jednostki powierzchni………27
6.2.2 Liczba kłosów z jednostki powierzchni ………28
6.2.3 Liczba ziaren w kłosie………29
6.2.4 Liczba kłosków w kłosie……… 30
6.2.5 Masa ziarna z kłosa………31
6.2.6 Masa 1000 ziaren………32
6.2.7 Plon ziarna………33
6.3 Wartość siewna ziarna ………34
6.3.1 Energia kiełkowania………34
6.3.2 Zdolność kiełkowania………34
6.3.3 Wyrównanie ziarna………35
6.4 Analiza chemiczna ziarna………35
6.4.1 Zawartość białka ogółem………35
6.4.2 Zawartość tłuszczu surowego………36
6.4.3 Zawartość włókna surowego………36
6.4.4 Zawartość popiołu………37
6.4.5 Zawartość bezazotowych związków wyciągowych………37
6.4.6 Wydajność białka………38
6.4.7 Zawartość azotu………38
6.4.8 Zawartość fosforu………39
6.4.9 Zawartość potasu………39
6.4.10 Zawartość magnezu………40
6.4.11 Zawartość wapnia………40
6.4.12 Wartość technologiczna ziarna i mąki………41

Dyskusja………44

Wnioski………50

Bibliografia………52