Zywienie w cukrzycy.
17 października 2015
Wstęp………1
Rozdział 1.
Charakterystyka choroby.
1.1.Historia cukrzycy………3
1.2. Definicje cukrzycy……….4
1.3.Podzial i patofizjologia cukrzycy……….5
1.4. Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 ………11
1.5. Kryteria wyrównania i leczenia cukrzycy typu 2……….13
1.6. Powiklania i prewencja cukrzycy typu 2……….18
Rozdział II.
Zywienie w cukrzycy.
2.1. Leczenia dietetyczne ………21
2.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2. ………21
2.3. Piramida zywienia dla chorych na cukrzyce typu 2……….24
2.4. Zapotrzebowanie energetyczne chorych na cukrzyce……….26
2.5. Zapotrzebowanie energetyczne z róznych składników odzywczych……….27
2.6. Produkty zalecane, umiarkowane i przeciwwskazane w cukrzycy……….29
2.7. Znaczenie wymienników weglowodanowych. ………31
2.8. Indeks glikemiczny. ………32
2.9. Sztuka kulinarna w cukrzycy……….34
Rozdział III.
Styl zycia a cukrzyca.
3.1. Nadwaga i otylosc……….36
3.2. Alkohol i palenie papierosów……….38
3.3. Aktywnosc fizyczna………40
Podsumowanie………42
Bibliografia………42
Wykaz tabel i rycin……….45
Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PRACA pod numer 92505Wpisz otrzymany kod : |
---|