Zywienie w cukrzycy.



Wstęp………1

Rozdzial 1.
Charakterystyka choroby.

1.1.Historia cukrzycy………3
1.2. Definicje cukrzycy……….4
1.3.Podzial i patofizjologia cukrzycy……….5
1.4. Czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 ………11
1.5. Kryteria wyrównania i leczenia cukrzycy typu 2……….13
1.6. Powiklania i prewencja cukrzycy typu 2……….18

Rozdzial II.
Zywienie w cukrzycy.

2.1. Leczenia dietetyczne ………21
2.2. Ogólne zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2. ………21
2.3. Piramida zywienia dla chorych na cukrzyce typu 2……….24
2.4. Zapotrzebowanie energetyczne chorych na cukrzyce……….26
2.5. Zapotrzebowanie energetyczne z róznych składników odzywczych……….27
2.6. Produkty zalecane, umiarkowane i przeciwwskazane w cukrzycy……….29
2.7. Znaczenie wymienników weglowodanowych. ………31
2.8. Indeks glikemiczny. ………32
2.9. Sztuka kulinarna w cukrzycy……….34

Rozdzial III.
Styl zycia a cukrzyca.

3.1. Nadwaga i otylosc……….36
3.2. Alkohol i palenie papierosów……….38
3.3. Aktywnosc fizyczna………40

Podsumowanie………42
Bibliografia………42
Wykaz tabel i rycin……….45


 

Zobacz wszystkie tematy z podanej kategorii

Zostaw komentarz

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>