Bezpieczeństwo i higiena pracy w gospodarstwie rolnym
7 grudnia 2022
Wstęp ………..3
Rozdział I
Przegląd literatury
1. Regulacje prawne w zakresie BHP w gospodarstwie rolnym ………..5
2. Ocena ryzyka zawodowego……….. 6
3. Ogólne zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwie rolnym……….. 9
3.1. Ład i porządek w obejściach gospodarstwa ………..9
3.2. Utrzymanie czystości w pomieszczeniach gospodarczych……….. 10
3.3. Dezynfekcja, dezynsekcja i deratyzacja ………..11
3.4. Przechowywanie i magazynowanie płodów rolnych……….. 12
4. Praca dzieci i młodocianych w gospodarstwie rolnym ………..15
5. Wypadki i choroby zawodowe ………..17
5.1. Źródła chorób zawodowych ………..19
5.2. Zgłaszanie chorób zawodowych……….. 20
5.3. Pierwsza pomoc przedlekarska ………..21
5.4. Obowiązkowe ubezpieczenia w rolnictwie ………..24
Rozdział II
Metodologia badań własnych ………..27
1. Obiekt badań ………..27
2. Metoda badań ………..28
Rozdział III
Rodzaje zagrożeń w gospodarstwie rolnym – analiza wyników badań ………..33
1. Charakterystyka zagrożeń mechanicznych ………..34
2. Charakterystyka zagrożeń chemicznych i pyłowych……….. 37
2.1. Zagrożenia chemiczne ………..37
v2.2. Zagrożenia pyłowe……….. 40
3. Zagrożenia biologiczne ………..41
4. Zagrożenia prądem elektrycznym……….. 42
5. Zagrożenie hałasem ………..44
6. Upadek z wysokości, upadek na tej samej płaszczyźnie ………..45
7. Zagrożenia przy hodowli zwierząt ………..46
8. Ochrona przeciwpożarowa w gospodarstwie rolnym……….. 46
9 Stres i czynniki psychofizyczne ………..49
10. Szacowanie ryzyka……….. 49
Wnioski końcowe ………..56
Streszczenie ………..58
Abstract ………..59
Spis literatury……….. 60
Spis ilustracji……….. 64
Spis tabel ………..65
Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PRACA pod numer 92505Wpisz otrzymany kod : |
---|