Anoreksja, bulimia oraz kompulsywne objadanie się jako powszechne zaburzenia odżywiania na tle emocjonalnym
22 października 2021
1. Wykaz skrótów
2. Wstęp
3. Psychologiczne czynniki kształtujące zachowania żywieniowe człowieka.
3.1. Zasady prawidłowego odżywiania.
3.2. Stres, emocje oraz ich wpływ na odżywianie.
3.2.1 Jedzenie emocjonalne
3.2.2. Pozytywne emocje w jedzeniu
3.2.3. Negatywne emocje w jedzeniu
4. Powszechne zaburzenia odżywiania o podłożu psychogennym wg. międzynarodowej statystycznej klasyfikacji wybranych chorób i problemów zdrowotnych ICD-10.
4.1. Jadłowstręt psychiczny (Anorexia nervosa) – charakterystyka zaburzenia
4.1.1. Kryteria rozpoznawania wg. ICD-10
4.1.2. Obraz kliniczny
4.1.3. Leczenie żywieniowe
4.2. Żarłoczność psychiczna (Bulimia nervosa) – charakterystyka zaburzenia.
4.2.1 Kryteria rozpoznawania wg ICD-10
4.2.2. Obraz kliniczny
4.2.3 Leczenie żywieniowe
4.3. Napady objadania się (Binge-Eating Disorder – BED) – charakterystyka zaburzenia.
4.3.1 Kryteria rozpoznawania wg. ICD-10
4.3.2. Obraz kliniczny
4.3.3. Leczenie żywieniowe.
5. Psychoterapia zaburzeń odżywiania.
Podsumowanie/wnioski wynikające z przeglądu piśmiennictwa.
Bibliografia
Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PRACA pod numer 92505Wpisz otrzymany kod : |
---|