Wpływ produkcji roślinnej na środowisko

6 marca 2019 Wyłączono Przez administrator

Wstęp

1. Rys historyczny rolnictwa

2.Tendencje warunków środowiskowych związanych z rolnictwem od 1990 r

3. Środki ochrony roślin w aspekcie ochrony środowiska
3.1. Charakterystyka środków ochrony roślin
3.1.1. Zastosowanie i działanie
3.1.2. Klasyfikacja pestycydów
3.2. Środki ochrony roślin w świetle ochrony środowiska
3.2.1. Los i zachowanie w środowisku
3.2.2. Pestycydy w środowisku
3.2.3. Identyfikacja i ocena środków ochrony roślin w zakresie bezpieczeństwa dla środowiska

4. Jakość gleby

4.1. Degradacja gleb wywołana przez erozję wodną i wiatr
4.2. Pogorszenie właściwości fizycznych gleb w wyniku uprawy rolnej
4.3. Spadek zawartości próchnicy
4.4. Zakwaszenie i zasolenie gleb

5. Jakość wody

5.1. Nawozy azotowe jako źródło zanieczyszczeń
5.2. Nawozy fosforowe jako źródło zanieczyszczeń
5.3. Ograniczanie wydalania fosforu i azotu do środowiska

6. Emisja gazu cieplarnianego do atmosfery

7. Zmiany bioróżnorodności w krajobrazie wiejskim

8. Wpływ rolnictwa na środowisko naturalne

9. Idea zrównoważonego rolnictwa

10. Ochrona ekosystemów rolniczych w UE

11. Możliwości poprawy stanu środowiska wiejskiego w Polsce

Podsumowanie