Dieta jako współczynnik wspomagający leczenie farmakologiczne cukrzycy.
17 października 2015
Rozdział I.
Historia badan nad cukrzyca ……… 2
Rozdział II.
Przyczyny cukrzycy ……… 4
Rozdział III.
Istota cukrzycy i jej rodzaje ……… 8
Rozdział IV.
Powiklania cukrzycy ……… 13
Rozdział V.
Metody samokontroli pacjenta ……… 18
Rozdział VI.
Sposoby leczenia cukrzycy ……… 22
Rozdział VII.
Leczenie farmakologiczne ……… 24
– insulina
– doustne leki hipoglikemizujace
Rozdział VIII.
Leczenie dietetyczne ……… 33
– cel i podstawowe zasady diety
– zapotrzebowanie energetyczne
– rola poszczególnych składników pokarmowych i pozywienia w diecie
– sztuczne srodki slodzace i wyroby dietetyczne dla chorych na cukrzyce
– technologia sporzadzania posilków
– zharmonizowanie przyjmowania posilków z leczeniem farmakologicznym – liczba posilków
– wymienniki weglowodanowe – jednostka chlebowa
– rodzaje diet stosowanych w leczeniu cukrzycy
– produkty dozwolone i przeciwwskazane
Rozdział IX.
Dieta chorych na cukrzyce poza domem i w czasię urlopu ……… 66
Rozdział X.
Trudnosci i bledy w przestrzeganiu diety cukrzycowej ……… 67
Pobierz, wysyłając SMS o treści FOR.PRACA pod numer 92505Wpisz otrzymany kod : |
---|